Girona

Nadal alerta que la cohesió nacional catalana s'està esquerdant pel debat sobre l'aigua

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha alertat que la cohesió nacional catalana perilla "i s'està esquerdant" a conseqüència del debat sobre l'aigua. Nadal s'ha mostrat molt crític amb aquells que des de les comarques gironines i també des d'altres demarcacions insisteixen a mostrar Barcelona "com la culpable de tots els mals de Catalunya". "En aquesta guerra de l'aigua, un exalcalde i expresident de la Diputació de Girona i càrrec públic de la dreta nacionalista s'ha atrevit a dir als mitjans que la mare dels ous de tots els mals és la capital catalana", ha lamentat el conseller.

Actualitzat
Davant el conflicte a Catalunya per l'aigua, el conseller s'ha preguntat si pot ser veritat "que som un país que converteix les victòries en crisis i les derrotes en oportunitats". "Potser el resultat electoral a les últimes eleccions, motiu d'enorme satisfacció per al socialisme català, és viscut com l'arrel d'una certa crisi en d'altres sectors i de la seva determinada concepció de l'Estat", ha manifestat Nadal, que ha aprofitat per carregar contra l'independentisme "cul-de-sac" que impera a Catalunya.

"De totes les solucions als problemes de Catalunya, l'independència és la menys realista i menys plausible de totes les que es pugin abordar", ha calculat. "És la que ens portaria més ràpidament a la desnacionalització", ha afegit el conseller del DPTOP, que també considera que el model constitucional de 1978 suposa "un fre" a l'encaix de Catalunya. 

"Tenim l'autogovern i l'Espanya democràtica que volíem però l'èxit del model constitucional del 78 està també a l'arrel de les dificultats d'encaix de Catalunya en aquesta Espanya", ha valorat Nadal acompanyat per Ferran Mascarell, Jordi Font, Pia Bosch i Lluís Maria de Puig. "Espanya està més còmode amb l'Estat de les autonomies i té un projecte. Catalunya, no", ha afirmat Mascarell, que creu que el país s'ha de "desacomplexar".

"En definitiva, el que es tracta és d'encaminar-se cap a un nou pacte d'estat que refundi les relacions entre Catalunya i Espanya", ha resumit Nadal davant la cinquantena d'assistents a l'acte de presentació del llibre "Una idea de Catalunya", redactat per membres de la Convenció pel Futur. "En quins termes, ja ho veurem. Però és evident que el model de finançament pot ser part d'aquest pacte", ha finalitzat Nadal no sense abans alertar que el debat del futur del catalanisme s'hauria d'allunyar "de la melancolia i de la permanent lamentació. Jo no voldria patir una derrota per poder tenir una altra oportunitat".
Anar al contingut