Pakistan

Musharraf prohibeix la marxa que Bhutto ha convocat contra l'estat d'emergència

El govern del Pakistan ha prohibit la marxa que l'oposició ha convocat per aquest dimarts contra l'estat d'excepció decretat pel president del país, Pervez Musharraf. Fonts oficials fonamenten la decisió en la vigència de l'estat d'emergència, que prohibeix celebrar concentracions, manifestacions i actes de caràcter polític. Qui no hi podrà assistir és l'exprimera ministra Benazir Bhutto, que torna a estar en arrest domiciliari. Ahir Bhutto ja va anunciar que les seves converses amb Musharraf estan trencades, i va fer una crida a la participació massiva en la marxa. La policia pakistanesa ha advertit Bhutto del risc de tornar a ser objecte d'un atemptat suïcida durant aquesta protesta, com el que va causar 139 morts fa un mes.

Actualitzat

Fortes mesures de seguretat a l'exterior de la casa on l'exprimera ministra Benazir Bhutto està en arrest domiciliari. Ahir al vespre, les autoritats pakistaneses la van tornar a detenir per evitar que lideri la manifestació prevista per avui contra l'estat d'excepció. L'ordre d'arrest és d'una setmana i arriba després que, divendres passat, Bhutto ja va estar detinguda durant unes hores per evitar que participés en un míting a Islamabad. La "llarga marxa", com s'ha anomenat, ha de sortir de Lahore i recórrer els 270 quilòmetres que hi ha fins a la capital.

Poc abans de la detenció, Bhutto demanava que la protesta es mantingués amb o sense ella. La líder de l'oposició laica pakistanesa sembla que comença a perdre la paciència amb l'home que va pactar el futur polític del Pakistan, el general colpista Pervez Musharraf. De fet, aquest dilluns Bhutto va anunciar formalment el trencament les converses amb el president sobre una eventual cohabitació política. Però no és irreversible: li exigeix que aixequi l'estat d'emergència imposat el dia 3. De fet, fins ahir mateix, l'exprimera ministra encara defensava la seva estratègia pactista.

Però, com a resposta, el govern pakistanès va anunciar la prohibició de l'anomenada "llarga marxa" convocada, avui, per Bhutto.

Bhutto i Musharraf tenen agendes diferents. Bhutto necessita distanciar-se per guanyar vots en les eleccions del gener. El general, per la seva part, busca garantir-se la presidència a través d'un Tribunal Suprem que s'ha refet a mida i que podria validar-li el càrrec d'aquí al cap de setmana que ve. Washington, però, vol fer compatibles les prioritats de tots dos aliats. La separació d'avui podria evitar el divorci de demà.

Mentrestant, s'incrementa la pressió internacional. Ahir, van ser els ministres d'Afers Estrangers de la Commonwealth, que van amenaçar de suspendre la participació del Pakistan si Musharraf no aixeca l'estat d'excepció abans de deu dies. També demanen al president pakistanès que dimiteixi com a cap de l'exèrcit i que alliberi els presoners polítics.

Anar al contingut