El Caire

Mursi s'enroca i l'exèrcit respon que "és més honorable morir que no pas veure el poble d'Egipte terroritzat o amenaçat"

Aquesta nit, 23 persones han mort en els aldarulls als carrers, que s'han incrementat des de l'ultimàtum de l'exèrcit, que expira avui. En un discurs televisat, el president egipci ha defensat la seva legitimitat i ha anunciat una iniciativa per a la formació d'un govern d'unitat nacional i d'un comitè per esmenar la Constitució.

RedaccióActualitzat
El president d'Egipte, Mohamed Mursi, s'ha dirigit a la nació en un discurs televisat després de la crisi desfermada al país. L'exèrcit va fer un ultimàtum al govern perquè atengués abans de dimecres "les demandes del poble". Si l'executiu no hi accedeix, les forces armades aplicaran el seu full de ruta, que inclou la suspensió de la Constitució i la dissolució del Parlament, dominat pels islamistes.

Després de l'anunci dels militars, la tensió s'ha incrementat. Milers de persones, partidaris i detractors del president, han sortit als carrers i hi ha hagut enfrontaments. Als almenys 7 morts i desenes de ferits d'aquest dimarts s'hi han sumat 16 víctimes mortals més al Caire, aquesta nit passada. També hi ha dos centenars de ferits.

El president Mursi ha anunciat una iniciativa per a la formació d'un govern d'unitat nacional i d'un comitè per esmenar la Constitució. Dins d'aquesta proposta, es negociarà amb la resta de formacions la celebració d'unes eleccions legislatives en el termini de sis mesos. El líder egipci considera que els seguidors de l'antic règim de Mubarak manipulen la ira dels joves i ha assegurat que Egipte afronta el "desafiament dels seguidors de l'antic règim" de Hosni Mubarak i ha dit que "no hi ha alternativa a la legitimitat".

Els militars ja han donat resposta al missatge de Mursi. El cap de les forces armades ha afirmat que, per ells, "és més honorable morir que no pas veure el poble terroritzat o amenaçat". A través d'un comunicat que porta per títol un eloqüent "Les hores finals", l'exèrcit jura que sacrificarà la seva sang per Egipte i el seu poble enfront de cada terrorista, extremista o ignorant".

L'ultimàtum dels militars a Mursi perquè negocii una sortida a la situació expira avui a primera hora de la tarda. El president, però, va deixar clar que no marxa i invoca la legitimitat constitucional.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut