El Caire

Mursi ofereix a l'oposició un "diàleg global" sobre els assumptes en disputa per "sortir de la divisió"

Aquest diàleg, segons el president egipci, se centrarà principalment al voltant de la cambra alta, la llei electoral i el referèndum sobre la nova Constitució, previst per al 15 de desembre i que l'oposició exigeix que s'ajorni. Aquestes paraules no han frenat les protestes al carrer.

RedaccióActualitzat
El president egipci, Mohamed Mursi, s'ha ofert a mantenir un diàleg amb totes les forces polítiques egípcies en el qual s'abordarà el referèndum sobre la Constitució i altres temes en disputa.
 
En una intervenció televisada, Mursi ha assegurat: "Convido a un diàleg global i productiu totes les forces polítiques, presidents de partits polítics, joves de la revolució i jutges perquè, dissabte vinent, a dos quarts de tres, ens reunim a la seu de la presidència per aconseguir un acord complet per sortir de la divisió".

Aquest diàleg, segons el president egipci, se centrarà, principalment, al voltant de la cambra alta, la llei electoral i el referèndum sobre la nova Constitució, previst per al 15 de desembre i que l'oposició exigeix que s'ajorni. En aquest sentit, Mursi ha dit que "el país es prepara per celebrar el plebiscit, i, si el poble ho accepta, començarà la construcció de les institucions de l'Estat. Si no ho aprova, formaré una nova Assemblea Constituent, ja sigui per consens o mitjançant elecció directa, per elaborar una nova Constitució".

En la primera aparició pública des que va començar el conflicte, Mursi insisteix que renunciarà als poders, però després que s'aprovi la constitució. El president egipci s'ha mostrat disposat a renunciar a l'article 6 de la seva polèmica declaració constitucional, promulgada fa dues setmanes, "si així ho decideix el diàleg amb les forces polítiques".

L'article 6 diu que "el president, en cas d'amenaça a la revolució, la unitat nacional o la seguretat de la nació, podrà prendre totes les mesures que cregui necessàries per afrontar aquesta amenaça".

Assalt a la seu principal dels Germans Musulmans

El discurs de Mursi, però, no ha tingut l'efecte desitjat. Alguns grups opositors ja s'han desmarcat de la trobada i no hi aniran. I, com en les nits anteriors, les protestes han continuat a l'exterior del Palau Presidencial i als carrers del Caire. Els contraris a Mursi volen que plegui.

La tensió entre partidaris i detractors de Mursi ha arribat fins al punt que unes 3.500 persones han atacat la seu central dels Germans Musulmans al Caire. La multitud ha destruït finestrals i el mobiliari, segons ha informat l'agència oficial egípcia Mena. Al mateix temps, grups d'exaltats han incendiat l'oficina del Partit Llibertat i Justícia, el braç polític dels Germans Musulmans, al barri de Zahara al-Maadi, al sud de la capital.

Fa dos anys, una revolta similar va fer caure Hosni Mubarak i va servir perquè es poguessin fer unes eleccions que van acabar portant Mohammed Mursi al poder.

Obama vol diàleg sense condicions

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha transmès al seu homòleg egipci, Mohamed Mursi, la preocupació per la crisi que viu el país en plena transició. En una conversa telefònica, Obama ha celebrat la decisió de Mursi de convocar l'oposició i els jutges a un diàleg demà, però el líder nord-americà rebutja que hi hagi condicions prèvies.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut