La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, a la seu de l'entitat (Foto: ACN)
La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, a la seu de l'entitat (Foto: ACN)
Barcelona

Muriel Casals: "Els catalans paguem més a l'Institut Cervantes que al Llull"

La presidenta d'Òmnium lamenta les "constants repenetracions" del govern espanyol amb l'argument de tenir els diners.

Redacció / ACNActualitzat
La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha explicat que els catalans aporten més diners per subvencionar l'Institut Cervantes que el Llull, una situació que ha considerat que "és una anomalia".

Muriel Casals ha recordat que l'Estatut dota la Generalitat de "competències exclusives" en cultura però, malgrat això, Catalunya "pateix constants repenetracions" del govern espanyol. En una entrevista a l'ACN, ha subratllat que "ho fan amb un argument terriblement poderós: tenir els diners".

La presidenta d'Òmnium ha explicat que, malgrat que els catalans paguen més per promocionar la cultura castellana que per la catalana, l'executiu espanyol vol incidir en les decisions que es prenen a les institucions catalanes i no deixa actuar la Generalitat "com li correspon, amb tota sobirania cultural".

Durant la mateixa entrevista, Casals ha assegurat que als catalans els pertoca invertir en el Cervantes, "però no pot ser que ens costi més car que la promoció de la cultura catalana".

Segons la presidenta d'Òmnium Cultural, amb l'arma que la Generalitat "no té els diners", el govern espanyol "posa condicions".

Davant d'aquesta paradoxa, Muriel Casals ha insistit en la necessitat d'assolir el pacte fiscal, en el qual la Generalitat "és essencial" que tingui la clau de la caixa, i apel·la als polítics perquè actuïn amb una "unitat al màxim d'àmplia possible". "A nivell social hi és, però s'hauria de plasmar amb unitat política, també", ha conclòs.

Anar al contingut