La portaveu del govern, Neus Munté
La portaveu del govern, Neus Munté
Barcelona

Munté respon a Montoro que el govern "no incompleix lleis ni res" i que "el FLA no és un favor ni un regal"

La vicepresidenta qualifica de "poc democràtic" que l'oposició intenti evitar el debat al Parlament de la declaració independentista i mostra tot el respecte per la resolució de la junta de portaveus

RedaccióActualitzat

Després que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha afirmat que el govern espanyol facilitarà els recursos perquè els serveis públics dels catalans estiguin assegurats però ha advertit que "l'Estat no està per finançar les vel·leïtats independentistes de cap govern d'autonomia", la vicepresidenta del govern, Neus Munté, ha respost fent referència al fons de liquiditat autonòmic (FLA):

"El FLA no és un favor ni un regal, al contrari."

Segons ha explicat, és "una manera bastant humiliant i amb comptagotes de com des del govern espanyol es retornen els impostos dels ciutadans de Catalunya". I ha sentenciat:

"El govern no incompleix lleis ni res, l'incompliment és del govern de l'Estat en matèries molt sensibles en persones i entitats."

En qualsevol cas, i després que el ministre Jorge Fernández Díaz descartés que la Guàrdia Civil omplís la Diagonal, la vicepresidenta ha declinat fer cap comentari i ha fet una crida a no tolerar més amenaces:

"Tenim molta feina i hauríem d'estar constantment responent en frases cada vegada més creatives. No podem tolerar més amenaces davant del que es produeix a Catalunya."

El govern, a favor de la decisió del Parlament

Munté, d'altra banda, ha qualificat de "poc democràtic" que l'oposició intenti evitar el debat al Parlament de la declaració independentista pactada per Junts pel Sí i la CUP i ha mostrat tot el respecte per la resolució de la junta de portaveus de no reconsiderar la resolució. Després de recordar que la declaració d'inici del procés ha estat avalada per una majoria parlamentària sòlida i que compta amb el suport del govern, ha afirmat que, tot i que "estem acostumats a les amenaces de portar el que sigui al Tribunal Constitucional", "no podem admetre cap tipus d'amenaça".

A més, davant de les crítiques rebudes els últims dies per debatre el text, Munté ha demanat "el màxim respecte institucional pel Parlament i la seva presidenta".

Mas, disgustat per la filtració del consell de govern

La portaveu del govern ha explicat que el president Artur Mas ha mostrat el seu "disgust" sobre la filtració del contingut de la reunió del consell executiu de la setmana passada. Després d'admetre que no saben d'on ha sortit, Munté ha dit que les desaprova totalment i que cal eradicar-les. Ara bé, ha afegit que no poden "renunciar ni renunciem com a govern a qualsevol debat polític".

D'altra banda, la vicepresidenta ha dit que les converses amb la CUP continuen i que cal discreció.

"S'hi està treballant. Hi ha partit, i mentre n'hi ha, hi ha moltes possibilitats que es puguin produir acords."

Munté ha recordat que l'alternativa no agrada a ningú, només als que volen que el procés fracassi.

Finalment, ha assegurat que les converses "no treuen cap centralitat ni pluralitat del govern", pròpia del conjunt del país.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut