La consellera de la Presidència, Neus Munté, i l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, visitant l'exposició "Aviadors de…
La consellera de la Presidència, Neus Munté, i l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, visitant l'exposició "Aviadors de la República", amb motiu del 40è aniversari de la Fundació ADAR, el 12 de novembre del 2016 (horitzontal)

Munté: "No deixarem de restablir la memòria de tots aquells que van lluitar per les llibertats del nostre país"

ACN Sant Boi de Llobregat.-"No deixarem de restablir la memòria de tots aquells que van lluitar per les llibertats del nostre país i per les llibertats democràtics". Així ha conclòs la consellera de la Presidència, Neus Munté, el seu discurs amb motiu de la inauguració de l'exposició 'Aviadors de la República', una mostra que es pot veure al Museu de Sant Boi de Llobregat amb motiu del 40è aniversari de la Fundació ADAR (Associació d'Aviadors de la República). Munté, que ha explicat que el seu tiet va presidir aquesta fundació a Catalunya, ha lamentat que des de l'Estat, amb governs de tots els colors, "no s'hagin restablert plenament els drets i la dignitat de les persones que van lluitar a favor de la república, de la justícia i de la llibertat".

Després de visitar la mostra i de fer-se fotografies amb els responsables de la Fundació ADAR i amb membres de l'entitat vestits amb els seus uniformes de l'època, Munté ha volgut donar les gràcies a totes aquelles associacions i institucions que lluiten per la recuperació de la memòria històrica. Ha explicat que el seu tiet, que va ser president d'ADAR a Catalunya, sempre li deia que era molt important que les futures generacions sabessin què va passar durant la guerra civil i la dictadura, perquè una cosa així no torni a passar.Munté s'ha queixat que 80 anys després de la guerra i 40 anys després de la mort del dictador, encara no s'hagin restablert els drets i la dignitat de les persones que van defensar la legalitat vigent. "Els successius governs de diferent signe no han finalitzat aquesta batalla, i ho hem de dir", ha afegit.En canvi, ha recordat que el Govern ha declarat el 15 d'octubre com a dia nacional en nom de les víctimes de la guerra civil i de la repressió franquista, a més d'impulsar una llei al Parlament per reclamar l'anul·lació dels judicis sumaríssims del franquisme. "No hem guanyar aquesta batalla, queda molta feina per fer, però no deixarem de restablir la memòria de tots aquells que ens van precedir i que van lluitar per les llibertats del nostre país i per les llibertats democràtiques", ha garantit.El president d'ADAR-Agrupació Catalana Nord Balear, Aquilino Mata, ha agraït al Govern la iniciativa del Parlament per "transformar el que és legítim en legal", i ha advertit que "qui no té història no té futur". Mata ha apostat per explicar què va passar realment a Espanya durant la guerra, i ha subratllat que el cos d'aviadors va patir especialment, perquè, a més de les baixes, va ser l'únic que en la seva totalitat va ser represaliat pels vencedors. Després de l'acte, tots els participants s'han desplaçat fins a l'Hotel El Castell de Sant Boi de Llobregat, on s'ha descobert una placa commemorativa del 40è aniversari de la Fundació ADAR.

Anar al contingut