L'article de Neus Munté a la revista "Newsweek"
L'article de Neus Munté a la revista "Newsweek"

Munté equipara l'Estat amb els populismes per negar el referèndum

En un article a la revista "Newsweek", la consellera de Presidència i portaveu del govern pregunta si "voler votar és un crim"

Actualitzat

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, es pregunta en un article a la revista "Newsweek" si "voler votar és un crim". "Nosaltres creiem que no", respon ella mateixa. En l'article, la consellera alerta que negar el referèndum a Catalunya farà que l'Estat espanyol sigui "tan dolent com els populistes".

"Esperem que el govern espanyol actuarà de forma madura i responsable i encararà la situació catalana com ho faria qualsevol país democràtic. No fer-ho va contra el més bàsic dels drets democràtics de qualsevol minoria i creiem que situaria Espanya a la llista dels governs populistes i autoritaris que estan arrelant en certes zones d'Europa."

La consellera defensa que hi ha una majoria a favor del dret a decidir a Catalunya i que "un bon nombre de ciutadans a la resta de l'estat" també donen suport a un referèndum. Munté afegeix que els ciutadans de Catalunya esperaven que el govern espanyol apostés per l'"esperit democràtic" del diàleg, com els governs del Regne Unit o el Canadà, dos casos en què recorda que va guanyar el 'no' a la independència, però que van tenir l'oportunitat de decidir-ho els ciutadans i la situació no va ser "imposada".

"Serà possible que els catalans tinguin menys drets que els escocesos, els quebequesos, els lituans, els eslovens, els txecs o els montenegrins?"

Crítica a la judicialització del procés

La portaveu del govern denuncia a l'article els judicis contra Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs per la consulta del 9-N, que recorda que va ser "una consulta informal i legalment no vinculant". Afegeix que, segons el govern de Mariano Rajoy, organitzar el procés participatiu sí que és un "crim" veient les actuacions judicials que s'han dut a terme.

Munté també menciona la querella de la Fiscalia contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i tres membres de la mesa i apunta que aquestes actuacions judicials sorprenen qualsevol demòcrata.

Anar al contingut