Barcelona

Munté diu que si l'Estat no demana perdó, la Generalitat no demanarà permís per reparar la memòria històrica

El Parlament debatrà aquesta setmana una proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme

RedaccióActualitzat

El govern de la Generalitat defensa que les institucions catalanes actuïn per reparar la memòria històrica de les víctimes del franquisme, davant la inacció dels diferents governs espanyols. Ho ha assegurat Neus Munté, la consellera de la Presidència, en l'acte d'homenatge als represaliats durant la Guerra Civil:

"Si ells creuen que no han de demanar perdó, doncs nosaltres no hem de demanar permís per treballar en la reparació"

Munté ha criticat el "desmemoriament indigne" del govern espanyol en la reparació de la memòria i justícia dels represaliats en la Guerra Civil i el franquisme.

"Fa vuitanta anys de l'inici de la Guerra Civil i quaranta des de la mort del dictador. Però cap govern de l'Estat, independentment de la seva ideologia, ha avançat en la justícia o reparació. Al contrari, hem patit un indigne desmemoriament cap a les persones que van lluitar per la llibertat i la República"

La consellera ha presidit l'homenatge als "immolats per la llibertat de Catalunya", amb motiu del 80 aniversari de l'inici de la Guerra Civil, un acte celebrat al Fossar de la Pedrera en el Castell de Montjuïc de Barcelona, on també s'ubica la tomba de l'expresident Lluís Companys, afusellat per les tropes franquistes.

En la seva intervenció, davant un centenar de persones, Munté ha recordat que la setmana passada el Govern va acordar que el 15 d'octubre es convertís en el "dia nacional" a Catalunya de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió del franquisme.

Proposició de llei per reparar les víctimes

Munté recorda que, a més d'aquest "gest en la línia de la reparació de caràcter simbòlic", hi haurà un "nou gest" al Parlament, com la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, per "aconseguir que es declarin nuls judicis sumaríssims, com el de Companys".

La iniciativa compta amb el suport de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut