Hospitalet de Llobregat

Multa milionària contra el monopoli funerari a l'Hospitalet de Llobregat

L'Autoritat Catalana de la Competència condemna l'Ajuntament de l'Hospitalet, els hospitals públics, com Bellvitge, i la funerària Àltima per saltar-se la llei, mantenir un monopoli dels serveis funeraris i treure'n profit

Actualitzat

L'Autoritat Catalana de la Competència ha destapat una pràctica de monopoli funerari a l'Hospitalet de Llobregat. El tribunal d'aquesta entitat ha condemnat a una elevada multa d'1.700.000 euros, que hauran de pagar conjuntament, la funerària Àltima, l'Ajuntament de l'Hospitalet i els hospitals públics d'aquesta ciutat, com ara Bellvitge i l'Oncològic. Tot i que ja fa 19 anys que aquest sector està liberalitzat, des del 1996, l'Ajuntament de l'Hospitalet reservava tots els serveis funeraris a una sola empresa.

El cas es va destapar arran d'una denúncia que va presentar una funerària de Sant Sadurní d'Anoia, el 2011, quan l'Hospital de Bellvitge es va negar a entregar-li un difunt. L'argument que li van donar és que una ordenança de l'Ajuntament de l'Hospitalet reservava tot els serveis a una única funerària: la del mateix Hospitalet.

Aleshores, ja feia 15 anys que havia desaparegut el monopoli funerari. Per això, davant d'aquesta impotència i d'aquesta il·legalitat, la millor solució va ser posar-ho en coneixement de l'Autoritat Catalana de la Competència.

El tribunal ha reconegut ara que l'ordenança de l'Ajuntament de l'Hospitalet i el règim de concessió a la funerària obstaculitzava la lliure competència, i ha condemnat tots els implicats a pagar una multa milionària conjunta.

La resolució deixa clar que tots en treien un profit:

  1. - La funerària, que pertany al grup Àltima, una de les dues més importants del sector, va aconseguir més del 90% dels serveis funeraris de dos dels grans hospitals de referència a Catalunya: el de Bellvitge i l'Oncològic, entre els anys 2009 i 2013.
  2. - L'Ajuntament de l'Hospitalet ingressava el 12% de tots els serveis funeraris.
  3. - L'Hospital de Bellvitge rebia cada any de la funerària 80.000 euros per a recerca.

Tant Àltima com el consistori de l'Hospitalet han anunciat que recorreran aquesta resolució. L'Ajuntament defensa que actuava legalment i que tot són meres presumpcions.

En canvi, els hospitals implicats, Bellvitge i l'Oncològic, ja han editat uns tríptics en què s'ofereixen a gestionar els tràmits amb qualsevol funerària del territori. De fet, els més perjudicats per aquestes pràctiques monopolitzadores són els particulars, perquè la diferència de preus entre una funerària i una altra pot arribar a ser més del doble.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut