Barcelona

Multa màxima per a Airbnb i Homeaway per anunciar pisos turístics il·legals: 600.000 euros

Colau explica que l'Ajuntament de Barcelona ha imposat 600.000 euros de multa a aquests dos portals per continuar anunciant pisos sense llicència i proposa una taula unitària per forçar les elèctriques a complir la llei de pobresa energètica

RedaccióActualitzat

Ho ha explicat aquest dijous l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: després de la primera multa als portals d'internet que anunciaven pisos turístics sense llicència, ara s'ha posat una segona multa pel màxim import als que ho han continuat fent. Entrevistada per Mònica Terribas a "El matí de Catalunya Ràdio", Colau ha destacat que la majoria de portals han deixat de fer-ho:

"Vam fer una primera sanció de 30.000 euros, algunes han respost, he de dir que Booking, Apartaments Barcelona i altres han complert i han deixat d'anunciar, i per tant s'ha de posar en valor els que ho han fet bé, però Airbnb i Homeaway no, i després de la primera sanció ja hem posat una segona sanció de 600.000 euros, que no s'havia fet mai."

Front comú contra la pobresa energètica

Pel que fa a les situacions de pobresa que comporten impagament de subministraments essencials com l'aigua o l'electricitat, Ada Colau ha reivindicat la validesa de la llei 24/2015 de pobresa energètica, i s'ha lamentat que les comercialitzadores d'electricitat es neguin a assumir-la, comunicant els impagaments abans de tallar el subministrament i, també, fent-se càrrec dels deutes. En aquest sentit, ha suggerit que les administracions hi facin front de manera unitària:

"Jo crec que estaria bé que féssim una interpel·lació conjunta totes les administracions públiques catalanes, que anéssim juntes de la mà amb les entitats socials, per suposat, que són les que ens esperonen i que fan molt bé, amb un front comú, i dir: 's'ha acabat, corresponsabilització. Que no és assumible que hi hagi morts i criatures i gent gran malalta per pobresa energètica. Això s'ha d'acabar, sí o sí'."

"El que no pot ser és que a les administracions ens tremoli el pols amb els forts i en canvi siguem forts contra els febles. Jo crec que això ha de canviar, grans companyies que fan grans beneficis i que es salten la legalitat i es pensen que no els passarà res i que seran impunes; això s'ha d'acabar, i s'ha d'acabar en l'habitatge, s'ha d'acabar en el turisme, s'ha d'acabar en les companyies subministradores."

Pressupostos, pisos buits i superilles

Preguntada per la situació de bloqueig del projecte de pressupostos per al 2017 del seu govern, Colau s'ha queixat que l'oposició "no ha parlat dels continguts", i ha insistit que encara hi ha temps per fer-hi al·legacions, negociar-los i poder-los aprovar de manera pactada. L'alcaldessa ha recordat que encara falta un mes per al ple municipal del 23 de desembre, que és quan s'hauran de votar.

De tota manera, ha donat a entendre que està confiada que els pressupostos tiraran endavant encara que no hi hagi acord, perquè l'oposició no podrà posar-se d'acord en una alternativa si ha de recórrer a una qüestió de confiança:

"En el plenari del 23 de desembre, si no hi ha acord polític, jo poso a disposició el meu càrrec, i l'oposició té 30 dies per tenir un alcalde alternatiu que reuneixi una majoria suficient. I si no ho aconsegueixen quedaran aprovats els pressupostos de manera automàtica."

Colau també ha detallat el procediment que s'ha seguit contra les entitats bancàries que ha multat l'ajuntament per tenir pisos buits, també amb multes altes, de 300.000 euros, i ha afirmat que no és cert que s'estiguin multant pisos que ja han cedit. En tot cas, ha insistit que continuen havent-hi molts pisos buits, que el preu dels lloguers continua pujant i que "els pisos buits els necessitem urgentment".

Pel que fa als problemes i les crítiques que ha tingut la superilla del Poblenou, Ada Colau ha considerat que es tracta d'una prova pilot, i que és normal que hi hagi coses que no funcionen al principi. L'alcaldessa ha destacat el ressò internacional i l'interès que està despertant aquest projecte, i ha insistit que precisament per això es fan proves pilot, per posar en pràctica els projectes abans de generalitzar-los.

Rita Barberá

L'alcaldessa no ha volgut valorar el llegat polític de l'exalcaldessa de València, morta aquest dimecres. Colau ha dit que "és el moment de donar el condol a la família".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut