Una junta d'accionistes d'Iberdrola
Una junta d'accionistes d'Iberdrola
Madrid

Multa de 25 milions a Iberdrola per manipular el mercat elèctric

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència sanciona l'elèctrica per l'increment del preu de l'oferta de les centrals hidràuliques dels rius Duero, Sil i Tajo entre els mesos de novembre i desembre del 2013

Actualitzat

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha sancionat l'elèctrica Iberdrola amb 25 milions d'euros per haver manipulat el mercat majorista de l'energia elèctrica. La multa fa referència a l'increment del preu de l'oferta de les centrals hidràuliques dels rius Duero, Sil i Tajo entre els mesos de novembre i desembre del 2013, just abans que la tarifa elèctrica es disparés.

Durant les setmanes prèvies a la celebració de la subhasta Cesur per fixar els preus de la tarifa elèctrica d'últim recurs en el primer trimestre de 2014, es van registrar fortes pujades de preus en el mercat majorista. Aquests repunts van provocar que el preu resultant en la subhasta pugés un 26%, la qual cosa hauria fet augmentar la tarifa un 10%. Davant d'aquesta manipulació, la CNMC va advertir de situacions atípiques, que van fer que se suspengués la subhasta.

En la investigació, la Comissió conclou que Iberdrola va elevar els preus en aquelles dates, quan va reduir el volum d'oferta per sota de setanta euros el megawatt hora i va augmentar la que sobrepassava aquest import.

Iberdrola ja ha anunciat que recorrerà la sanció davant l'Audiència Nacional.

Anar al contingut