Robert Mugabe
Robert Mugabe

Mugabe, el tirà que aspirava a ser etern, dimiteix com a president de Zimbàbue

Actualitzat

El fins avui president de Zimbàbue, Robert Mugabe, ha dimitit aquest dimarts, segons ha informat el president del Parlament del país. La dimissió de Mugabe arriba després de dies d'una gran crisi política al país.

El tirà que volia ser etern abandona definitivament el poder. 37 anys per acabar deixant en la misèria un país abans ric i pròsper. 37 anys de corrupció i sang.

Nascut a l'antiga Rodhèsia del Sud el 1924, fill d'un fuster i una professora, Robert Gabriel Mugabe va estudiar als jesuïtes i es va convertir en un catòlic devot.

Pare de la nació

El seu caràcter rebel es va forjar en la lluita contra el racisme fins a ser conegut com el "Camarada Bob" en la guerra contra l'imperi britànic, que culminaria amb la independència el 1980.

Com a pare de la nació alliberada, durant 20 anys va portar Zimbàbue a una bonança econòmica mai vista.

Genocidi 

Però les ombres van acabar convertint la biografia d'home culte amb set carreres i paraules d'igualtat en un relat sanguinari. Neteja ètnica amb assassinats i tortures de més de 10.000 dissidents rebels del sud o l'eliminació física de grangers blancs per acabar repartint les terres entre els seus amics.

Zimbàbue passava de ser el graner d'Àfrica a importar aliments. L'economia s'enfonsava paral·lelament a la llibertat.

 

 

Un malestar creixent 

El malestar creixia fins al punt que Mugabe va sortir derrotat l'any 2000 en el referèndum constitucional. Des d'aleshores, centenars d'opositors torturats i assassinats i més misèria. Als 93 anys, Robert Mugabe pretenia encara situar la seva dona, Grace ("Dis Grace", desgràcia per als zimbabuesos) com la seva successora.

La tardor del patricarca 

El dinosaure corrupte i sanguinari -que es vestia a les millors sastreries de Londres i lluïa llampants indumentàries en els actes populars-- viu la tardor del patriarca abandonat pel Zanu -el partit que va fundar- i per un poble que un dia va creure en ell com a heroi i alliberador.
 

Anar al contingut