Washington

Mozilla s'enfronta als EUA i es nega a retirar un complement que se salta el bloqueig a webs

Mozilla s'ha negat a retirar un complement per al seu navegador, el Firefox, que permet saltar-se el bloqueig a webs acusades de pirateria. Tot i la petició del Departament de Seguretat Nacional dels EUA, la fundació Mozilla s'ha negat a eliminar el complement, anomenat Mafiaa Fire, que redirigeix de forma automàtica els usuaris a la nova ubicació de les webs bloquejades pels EUA. D'aquesta manera, aquest complement, creat a l'abril per un col·lectiu anònim, permet accedir a llocs bloquejats com Rojadirecta, que transmet partits de futbol via "streaming". Mozilla al·lega que la petició tindria un efecte de censura a la xarxa i que el que han rebut és una sol·licitud i no una ordre o sentència judicial.

Actualitzat
Mozilla i el govern dels EUA han tingut una topada per la qüestió del bloqueig als webs acusats de pirateria. La fundació Mozilla s'ha negat a retirar el complement Mafiaa Fire, que redirigeix els usuaris a la nova ubicació de les pàgines web bloquejades pels Estats Units. Una de les webs afectades és l'espanyola Rojadirecta, bloquejada al febrer per proporcionar enllaços des d'on es poden veure sense pagar retransmissions esportives diverses.

Segons ha informat en el seu blog un membre del departament legal de Mozilla, Harvey Anderson, s'ha decidit rebutjar la petició formal del Departament de Seguretat Nacional dels EUA per eliminar aquesta extensió perquè la consideren un tipus de censura a la xarxa. "Una de les qüestions fonamentals aquí és quines condicions al·leguen perquè els intermediaris s'adhereixin a les sol·licituds del govern, sol·licituds que tenen un efecte de censura i que amenacen una xarxa oberta", diu Anderson.

Com que fins ara només s'ha rebut una sol·licitud formal i no pas una ordre judicial o una sentència que ho prohibeixi expressament, Mozilla ha dit que no prendrà cap mesura i ha respost enviant una sèrie de preguntes al departament per avaluar la seva petició. Li demanen que especifiqui i provi si algun tribunal ha dictat alguna sentència contra Mafiaa Fire, si Mozilla està realment obligada a desactivar el complement, o si la petició es regeix per algun altre tipus de raons.

Mentre la resposta no arriba, Mozilla manté l'extensió tant al seu navegador com a la pàgina web pròpia de l'extensió.


Anar al contingut