Mariano Rajoy en una imatge d'arxiu al carrer de Génova (Reuters)
Mariano Rajoy en una imatge d'arxiu al carrer de Génova (Reuters)
Palma / València / Madrid

Moviments dels barons territorials del PP després dels mals resultats a les municipals

Els presidents del PP a les illes Balears, el País Valencià i l'Aragó pleguen. José Ramón Bauzá, Alberto Fabra i Luisa Fernanda Rudi no es presentaran a la reelecció per liderar les seves formacions

RedaccióActualitzat
L'endemà de les eleccions, Rajoy va descartar canvis en el PP i en el govern espanyol i va dir que continuava endavant malgrat els mals resultats: un 11% menys que l'any 2011 i la pèrdua de dos milions i mig de vots. No obstant això, molts dels seus barons territorials han començat a fer un pas enrere, després de llegir atentament els resultats.

Al País Valencià, la pèrdua de poder del PP, que previsiblement acabarà amb l'Ajuntament de València i la Generalitat en mans de les esquerres, ha estat especialment simbòlica, i per això Alberto Fabra ja ha anunciat que deixa la direcció del PP i que no es presentarà a les pròximes eleccions.

A les illes Balears, el líder dels populars ha pres la mateixa decisió. José Ramón Bauzá també deixarà la presidència del PP balear, però, en aquest cas, no serà de manera immediata. El president del PP balear deixarà el càrrec en un congrés extraordinari després de l'estiu. Bauzá, que ho ha anunciat a la reunió del partit, on també ha hagut de sentir crítiques. Les més dures, les de l'expresident Gabriel Cañellas, que ha demanat a Bauzá que no s'esperi fins a l'estiu i que es constitueixi una junta gestora. Mentrestant, les forces d'esquerres, PSOE i Podem, ja s'han començat a reunir per formar govern i per debatre quins seran els eixos del nou govern de les Illes.

A Madrid, en canvi, Esperanza Aguirre ho ha fet ben diferent. Ha mogut fitxa, amb un intent a la desesperada per conservar l'alcaldia de Madrid per al seu partit, amb un front comú del PP, el PSOE i Ciutadans davant de Podem. Ha anunciat que estaria disposada a donar l'alcaldia al socialista Antonio Miguel Carmona per evitar, ha dit, que l'esquerra radical i antidemocràtica governi Madrid. El candidat socialista ha descartat inmediatament aquesta possibilitat. Per la seva banda, Esperanza Aguirre diu que cal refundar el PP, però va assegurar que no està disposada a deixar la presidència del PP de Madrid.

A Castella i Lleó, el president, Juan Vicente Herrera, que va dir a Rajoy que es mirés al mirall abans de decidir si era el millor candidat per revalidar a La Moncloa, reuneix avui els seus presidents provincials abans de decidir si continua o no. I a Aragó, la presidenta en funcions, Luisa Fernanda Rudi, no continuarà com a líder de l'oposició al Parlament autonòmic, un cop perduda la possibilitat de formar govern. Si res no canvia, serà el PSOE, amb el suport de Podem i la Chunta Aragonesista, el qui es farà càrrec del govern. Rudi podria ocupar un escó com a senadora autonòmica. No deixarà fins al 2016 la presidència del PP a l'Aragó.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut