Els autors de l'estudi demanen que la planificació urbana tingui en compte els beneficis del transport actiu (ACN)
Els autors de l'estudi demanen que la planificació urbana tingui en compte els beneficis del transport actiu (ACN)

Moure's en bicicleta o a peu per la ciutat millora la salut mental

És la conclusió d'un estudi fet a set ciutats de la UE, entre les quals hi ha Barcelona

RedaccióActualitzat

Ja se sabia que la bicicleta és el mitjà de transport que més contribueix a millorar la salut física dels ciutadans. Ara, un estudi afirma que també millora la salut mental.

Aquest estudi l'ha liderat l'Institut de Salut Global de Barcelona, l'ISGlobal, i s'acaba de publicar. Per elaborar-lo es van enquestar gairebé 9.000 persones de set ciutats europees, entre les quals Barcelona, Londres i Roma.

 

Primer la bicicleta, segon anar a peu

En l'estudi se'ls preguntava sobre quins mitjans de transport feien servir i sobre com percebien el propi estat de salut. Pel que fa a la salut mental, les preguntes es referien a l'estrès, el benestar psicològic, la fatiga i la pèrdua de control emocional, entre altres.

L'enquesta també incloïa preguntes sobre el contacte amb amics i familiars, la sensació de solitud i les relacions socials en general.

De les sis modalitats incloses en l'enquesta –el cotxe, la moto, la bicicleta, la bicicleta elèctrica, el transport públic i l'anar a peu-, la bicicleta va ser el transport que va obtenir més bons resultats en tots els àmbits de salut física i mental, seguit dels desplaçaments a peu.

Notícia relacionada: 190.000 catalans deixen el cotxe per la bici per als desplaçaments habituals

 

Anàlisi integral

Segons Ione Àvila, que ha liderat aquesta recerca, han fet servir una metodologia nova que els ha permès estudiar conjuntament els mitjans de transport utilitzats per la gent:

"Fins ara els estudis realitzats havien analitzat els mitjans de transport aïlladament o comparant-los entre ells, i aquest és el primer treball que relaciona l'ús de múltiples mitjans de transport urbà amb els efectes per a la salut, com la salut mental o els contactes socials."

"D'aquesta manera, podem analitzar els efectes de forma més realista, ja que avui les persones que viuen en ciutats tendeixen a utilitzar més d'un mitjà de transport. Això també ens ha permès fer més visible l'efecte positiu dels desplaçaments a peu, que en estudis previs no era concloent."

Notícia relacionada: La bicicleta, un sector que pedala a bon ritme i ja mou 1.300 milions d'euros

 

Promoure el transport actiu

Aquesta recerca s'ha fet dins del programa europeu PASTA, (Phisical Activity through Sustainable Transport Approaches, que es pot traduir com Activitat Física a Través del Transport Sostenible), que promou l'ús de mitjans de transport que afavoreixin la sostenibilitat i la salut dels ciutadans.

Segons els responsables d'aquesta recerca de l'ISGlobal, els resultats d'aquesta i de recerques similars mostren que fomentar el transport actiu -és a dir, anar a peu o en bicicleta- enfront el passiu, no només estalvia energia i millora la mobilitat, sinó també millora la salut general de la població.

Asseguren que una aposta decidida per aquest transport actiu a l'hora de planificar les ciutats podria evitar milers de morts els pròxims anys a Europa.

Notícia relacionada: La UAB, FGC i l'AMB impulsen un pla integral per a fomentar l'ús de la bicicleta entre universitaris

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut