Presència policila en una estació del metro de Barcelona (Arxiu)
Presència policial en una estació del metro de Barcelona (Arxiu)
Barcelona

Mossos i Guàrdia Urbana, aliats contra l'onada de robatoris al transport públic

Els robatoris a Barcelona han crescut gairebé un 8 per cent els últims cinc mesos i s'ha trencat la tendència a la baixa d'aquest tipus de delicte. 

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona engeguen a partir d'aquesta setmana una operació en col·laboració per lluitar contra els furts al transport públic, especialment al metro. Aquest dispositiu especial s'allargarà fins a les festes de La Mercè, a finals de setembre.

En els últims cinc mesos, els robatoris a Barcelona han crescut gairebé un 8% i s'ha trencat la tendència a la baixa d'aquest tipus de delicte. 

La presència policial, amb uniforme i també de paisà, es reforçarà als barris de la ciutat amb més afluència de turistes: Ciutat Vella i l'Eixample.

Ara, el mecanisme de col·laboració entre els dos cossos es reformularà, setmana a setmana, per detectar si els carteristes i altres lladres es desplacen cap a altres zones de la ciutat per una major presència policial i així "redirigir-lo cap al lloc on sigui necessari".

Els turistes i les persones que venen a Barcelona per assistir a congressos a la Fira són l'objectiu predilecte dels lladres. Turistes i congressistes presenten el 65% de les denúncies relacionades amb furts a la ciutat.

Quan hi ha un furt al carrer, molt sovint la policia aconsegueix enxampar "in fraganti" l'autor. És el que passa en un 53% dels casos. Ara, amb la col·laboració entre Mossos i Guàrdia Urbana, es vol rebaixar aquests delictes.

Reforç antiterrorista

El terrorisme jihadista és la principal amenaça per a la seguretat pública a Catalunya. Més d'una tercera part de les hores de patrullatge preventiu dels Mossos d'Esquadra a la ciutat de Barcelona es destinen a la lluita antiterrorista.

El nivell d'alerta terrorista a Catalunya es manté en 4 sobre 5. El cap de la Regió Policial Metropolitana Barcelona dels Mossos d'Esquadra, el comissari Joan Portals, assegura que "no hi ha una amenaça concreta a la ciutat de Barcelona, ni a Catalunya", si bé puntualitza que "el risc zero no existeix":

"Jo diria a la ciutadania que estigui tranquil·la i faci vida normal"

La presència d'efectius policials amb armes llargues ja és habitual al centre de la ciutat i al voltant d'escenaris on es fan actes multitudinaris. Turistes i ciutadans ja s'han acostumat a la seva presència i, fins i tot, els "transmet tranquil·litat" després dels últims atemptats a ciutats europees, assegura el comissari Portals:

"La ciutadania viu amb normalitat, i agraeix, els patrullatges a la ciutat amb agents uniformats i arma llarga, i els dispositius de control específics, amb escorcolls i identificacions"

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut