El director general dels Mossos, Andreu Martínez (EFE)
El director general dels Mossos, Andreu Martínez (EFE)
Barcelona

Mossos: "Constatem un canvi de comportament en grups radicals que busquen confrontació"

El director general dels Mossos nega que hi hagi hagut improvisació del cos per afrontar els actes commemoratius de l'1-O

RedaccióActualitzat

El director general dels Mossos, Andreu Martínez, ha assegurat que els últims dies "alguns grups radicals" busquen l'enfrontament amb els seus agents:

"Constatem que des del cap de setmana hem detectat un canvi de comportament en alguns grups radicals que buscaven la confrontació amb els Mossos."

Martínez ho ha dit en una roda de premsa aquest dimarts convocada per explicar el punt de vista del cos respecte als aldarulls viscuts aquest dilluns durant els actes commemoratius del referèndum de l'1 d'octubre.

"Clara voluntat de confrontació"

Martínez ha afegit que el desallotjament de la concentració davant del Parlament d'aquest dilluns a la nit es va fer un cop "una minoria amb una clara voluntat de confrontació" va intentar entrar-hi:

"El Parlament és un espai que tradicionalment tothom l'havia respectat i tothom l'havia considerat com és, la seu de la sobirania del poble. Recordin que nosaltres només actuarem en aquells casos que hi hagi aquesta actuació violenta, que és quan la policia actua. I quan es va produir es va actuar immediatament."

 

El director general ha negat que hi hagi hagut improvisació: al contrari, ha assegurat que ha estat un desplegament minuciosament planificat i amb "molta previsió dels esdeveniments":

"Entenc que, quan actua el cos dels Mossos, hi hagi opinions sobre si ens quedem curts o ens passem. Nosaltres no fem valoracions sobre això, sinó sobre la capacitat d'intervenir, i ahir hi havia la capacitat suficient, amb molta planificació i molta previsió dels esdeveniments."

"Tres punts d'alta tensió"

Martínez ha assegurat que aquest dilluns hi ha hagut "tres punts d'alta tensió" en què els Mossos han hagut de fer intervencions delicades: a Girona, a Lleida i a Barcelona.

El director general dels Mossos ha destacat que aquest dilluns es van mobilitzar 90 equips d'ordre públic, i ho ha comparat amb l'operatiu que s'activa durant un partit de futbol de la Champions d'alt risc, que no arriba ni a la tercera part.

 

Descarten dimissions

Martínez ha descartat que hi pugui haver dimissions en l'equip que lidera, i pel que fa a la seva pròpia dimissió, ha dit que "està en mans del conseller".

Ha afegit que aquest mateix dimarts al matí s'està fent una reunió valorativa del que ha passat durant el cap de setmana i dilluns.

També ha precisat que estan analitzant "tot l'operatiu més enllà que això pugui representar canvis, que a dia d'avui no estan previstos."

Els responsables dels Mossos han precisat també que no hi ha hagut detencions durant els aldarulls d'aquest dilluns, però no descarten que n'hi hagi en el futur.

Commemoració de l'1-O amb final conflictiu

En paral·lel a la manifestació de la tarda que va anar des de la plaça de Catalunya de Barcelona fins al Parlament, aquest dilluns hi va haver una concentració davant la Prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana que els Mossos van dissoldre al vespre.

Més tard, quan les entitats convocants de la manifestació ja l'havien donada per acabada, va haver-hi una altra concentració davant de l'edifici del Parlament, i els Mossos van acabar carregant quan uns quants centenars de persones van intentar entrar en l'edifici.

Segons fonts del cos, en els aldarulls van resultar ferits una trentena d'agents.

El ministre Grande-Marlaska defensa l'actuació de la policia catalana

 

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha fet una crida a rebaixar la tensió a la vida pública:

"No és un dia per felicitar-se, hi va haver moments de tensió improcedents", i ha fet una crida "com a ministre i com a ciutadà" a tots els representants polítics i la societat en general "per relaxar i deixar la tensió en altres àmbits i mai en el de la vida pública."

A la Comissió d'Interior del Senat, on compareix, Grande-Marlaska, ha dit que els Mossos van poder afrontar la situació "ells sols" i que van actuar davant un escenari "difícil i complicat", amb la proporcionalitat, la necessitat, l'eficàcia i l'efectivitat pròpia d'una Policia d'un Estat de dret.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraReferèndum 1-OPolicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut