Nova York

Moscou adverteix davant l'ONU del perill d'una guerra a Ucraïna

Les potències occidentals acusen Rússia d'estar al darrere dels moviments que hi ha a l'est d'Ucraïna

RedaccióActualitzat

Reunió extraordinària del Consell de Seguretat de les Nacions Unides per tractar de la crisi d'Ucraïna. Els països occidentals i Kíev acusen Moscou d'orquestrar la tensió a l'est del país, mentre que Rússia acusa Washington d'estar al darrere de l'ofensiva militar ucraïnesa contra els activistes prorussos. Moscou adverteix que, si Kíev compleix el seu ultimàtum i decideix intervenir contra els separatistes, es pot desencadenar una guerra civil a Ucraïna.

L'ambaixador ucraïnès a l'ONU, Iuri Sergueiev, ha justificat l'enviament de tropes dient que no volen una altra Crimea: "Dependrà de com es comportin els terroristes. Si comencen a lluitar i amenacen la gent, el govern ha de fer alguna cosa per protegir els ciutadans." En la rèplica, el seu homòleg rus, Vitali Txurkin, ha dit: "Si ho fan, la situació pot fer un tomb negatiu irreversible." Txurkin ha negat que Rússia estigui al darrere de l'ocupació d'edificis governamentals a l'est d'Ucraïna i ha assegurat que el seu únic interès és poder calmar la situació.

La reunió del Consell de Seguretat l'havia demanat Rússia per denunciar com una "acció criminal" la decisió de Kíev de recórrer a l'exèrcit per aturar la insurrecció dels separatistes de l'est. Segons Txurkin, depèn de les potències occidentals evitar una guerra civil a Ucraïna.

I aquest dilluns hi podria haver més sancions europees a Moscou. Se'n parlarà en la reunió de ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea que es fa a Luxemburg. Mentrestant, l'OTAN també ha aprofitat l'ocasió per avisar Moscou que qualsevol nova interferència militar russa en aquesta crisi només servirà per fer augmentar el seu aïllament internacional.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut