Alcobendas

"Morir en la clandestinitat": el vídeo reivindicatiu on un malalt d'ELA se suïcida

José Antonio Arrabal denuncia en un vídeo que s'ha hagut de suïcidar ara que encara ho pot fer ell, ja que la llei preveu penes de presó si algú l'hagués ajudat

RedaccióActualitzat

José Antonio Arrabal ha mort sol a casa i en la "clandestinitat". Aquest home de 58 anys d'Alcobendas, casat i amb dos fills, no ha vist cap més opció per posar fi al seu patiment que el suïcidi. L'Estat no li garanteix la mort digna. El Codi Penal preveu penes de presó o inhabilitacions en cas que algú ajudi una altra persona a morir. És per això que els equips mèdics es resisteixen a aplicar la sedació. I és per això també que José Antonio Arrabal ha fet un vídeo de denúncia on es veu i explica el seu suïcidi i que va cedir al diari "El País".

"M'indigna haver de morir sol i en la clandestinitat"

Des que l'agost del 2015, quan li van diagnosticar ELA, esclerosis lateral amiotrófica, l'empitjorament del seu estat de salut s'havia anat accelerant. En les últimes setmanes, José Antonio Arrabal ja no podia aixecar-se ni ajeure's al llit sol, ni vestir-se, ni netejar-se, ni menjar pel seu compte.

Missatge d'esperança en el Dia Mundial de l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA)

Davant la perspectiva que tenia al davant, el 2 d'abril de 2017 va decidir treure's la vida sol a casa: "Em sembla indignant que la teva família hagi de marxar de casa per no veure's implicada en el tema i acabar a la presó".

Amb el vídeo, José Antonio Arrabal vol evidenciar que no l'ha ajudat níngú. També ha explicat que potser hauria aguantat més temps, però que llavors no hauria pogut suïcidar-se ell mateix. Ha deixat tots els documents importants: el DNI, la història clínica, el testament, carta al jutge, un paper on fa donació del cervell, i un full on diu que no se'l reanimi. 

José Antonio Arrabal va comprar una combinació letal de medicaments per internet que li van provocar un son profund, una parada cardiorespiratòria i, finalment, la mort. En el vídeo denuncia que si la llei autoritzés l'eutanàsia o el suïcidi assistit, un metge li hauria receptat la medicació i hauria "mort dolçament" acompanyat per la família i un professional mèdic.

Havia llançat una campanya de Change.org perquè es despenalitzi el suïcidi assistit i es modifiqui l'article 143 del Codi Penal, que ja compta amb més de 10.000 signatures. Hi avisava que ara la lluita és seva, però que en un futur pot afectar a tothom.

 

 

L'eutanàsia, acceptada al carrer però aturada al Congrés​

PP i Ciutadans han pactat garantir les cures pal·liatives, i han votat en contra d'una proposta d'Units Podem per legalitzar l'eutanàsia. Sobre aquest tema l'opinió de la societat espanyola ha evolucionat molt més de pressa que les lleis. Segons un sondeig fet al febrer, una immensa majoria dels enquestats contestava que estaven d'acord amb l'eutanàsia, fins i tot un 66% dels votants del Partit Popular.

L'Eutanàsia, el suïcidi assistit, le cures pal·liatives o la sedació terminal tenen implicacions legals diferents

Països com Bèlgica o Holanda ja permeten l'eutanàsia. De fet, Bèlgica és l'únic país del món on està permesa per als menors d'edat.

 

 

 

ARXIVAT A:
Eutanàsia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut