Una infermera posa una vacuna a un pacient. (Foto: ACN)
De les 517 malalties infeccioses que hi ha només 15 tenen vacuna. (Foto: ACN)
Madrid

Moren dues persones a Catalunya per grip A des de l'octubre

Dues persones han mort a Catalunya a causa de la grip A, una de les quals, aquesta darrera setmana, segons ha informat el Departament de Salut. Es tracta de les dues úniques defuncions per grip A que hi ha hagut a l'estat espanyol des que va començar la temporada gripal, a principis d'octubre. Les víctimes són dos homes, de 42 i 56 anys, tots dos amb patologies prèvies. Cap dels dos no s'havia vacunat.

Actualitzat
El Departament de Salut recorda a la població de risc que té de marge fins al 15 de desembre per vacunar-se. Es tracta de la vacuna contra la grip convencional, que enguany ja porta incorporada, entre altres, una soca de la grip A, l'H1N1. La població cridada a vacunar-se són les persones de més de 60 anys , les embarassades, i la gent amb patologies cròniques que es poden agreujar amb la grip. També la població amb obesitat mòrbida i el personal dels centres de salut i dels centres assistencials de la gent gran.

La xarxa de vigilància epidemiològica, que depèn del govern central, ha confirmat cinc casos més de la grip A, que han estat hospitalitzats, al conjunt de l'Estat des del principi de la temporada de grip. A més, n'hi ha quatre que van haver d'ingressar a la unitat de cures intensives. Fins al 4 de desembre, que és fins on, de moment, arriben les dades, l'índex global d'incidència de la grip encara estava per sota del llindar de l'epidèmia. A Catalunya es registra una incidència de grip de 31 casos per cada 100.000 habitants.

Les autoritats sanitàries de l'Estat han expressat la seva preocupació per l'escàs nombre de persones que s'han immunitzat contra la grip, en comparació amb anys anteriors, quan estem a punt d'arribar al pic més alt de contagi. De fet, segons el secretari general del Ministeri de Sanitat, José Martínez Olmos, en algunes comunitats el percentatge de vacunació és un 60% inferior al d'altres anys.

El pic més alt de grip s'espera entre gener i març, en aquests mesos el nombre de persones vacunades pot ser determinant en el nombre de contagis i l'impacte d'aquest virus.
Anar al contingut