Madrid

Moratinos va animar el Marroc que el Sàhara Occidental fos com Catalunya

Una nova filtració de Wikilekas que publica indica que l'aleshores ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, va aconsellar al govern del Marroc que busqués per al Sàhara Occidental una sortida similar a les autonomies espanyoles, com la catalana, però sota sobirania marroquina. Segons aquesta filtració, el president d'Algèria, Abdelaziz Bouteflika, va titllar el PSOE de "deshonest" amb el poble saharaui.

Actualitzat
Espanya va aconsellar el Marroc que busqués per al Sàhara Occidental una sortida similar a les autonomies espanyoles. Així consta en els documents que ha filtrat Wikileaks de les ambaixades nord-americanes a Madrid, París i Rabat, i que publica el diari "El País".

Els documents apunten que el 2006 el govern del PSOE, formalment equidistant, es va posicionar a favor d'una solució pro marroquina després del fracàs, dos anys abans, del Pla Baker per al Sàhara. L'executiu de Zapatero va animar el Marroc a elaborar una proposta d'autonomia i, segons les filtracions, l'ambaixador espanyol al Marroc va dir al seu homòleg nord-americà a Rabat que a l'espera d'estudiar la proposta final, d'entrada Madrid hi donaria suport.

El llavors ministre d'Exteriors Miguel Ángel Moratinos demanava que s'abandonessin termes com descolonització, sobirania o independència i es passés a substituir-los per d'altres com regionalització, autonomia i autogovern. També suggeria al Marroc que busqués per al Sàhara Occidental una sortida similar a la que Espanya ha donat a Catalunya.

Espanya defensa una solució dialogada per al Sàhara Occidental

La ministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez, no ha volgut comentar les filtracions de Wikileaks però ha insistit que el govern espanyol dóna suport a una solució justa, duradora i equilibrada per resoldre el contenciós del Sahara Occidental i ha insistit que la millor solució serà la que vingui d'un acord entre les parts. Jiménez ha dit que el govern espanyol ha decidit "no pronunciar-se sobre el contingut de les filtracions de Wikileaks perquè són una anàlisi subjectiva i de percepció d'una sola part".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut