Madrid

Moratinos "ultima l'arribada" de dos reclusos provinents de la presó de Guantánamo

El ministre d'Afers Estrangers i Cooperació espanyol, Miguel Ángel Moratinos, ha anunciat que ben aviat es començarà a fer efectiu el compromís d'Espanya d'acollir en presons espanyoles alguns dels reclusos de Guantánamo. El titular d'Exteriors ha dit, concretament, que està "ultimant l'arribada" de dos presoners, la nacionalitat dels quals no ha concretat. Durant un esmorzar informatiu, Moratinos també ha negat discrepàncies amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, pel que fa a la política sobre Cuba.

Actualitzat
"Encara estem fent els últims tràmits", ha assegurat el ministre d'Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, en referència a les gestions que fan els governs espanyol i nord-americà per a l'arribada de dos reclusos provinents de la controvertida presó de Guantánamo, que Barack Obama ha promès tancar.

El ministre espanyol, que en el seu moment es va comprometre a "ajudar en aquest objectiu" de tancar la presó, a causa de "la bona relació" amb els Estats Units, no ha volgut, però, concretar la nacionalitat, però sí que ha dit que no són de iemenites. Fonts diplomàtiques han informat que els tràmits podrien quedar enllestits aproximadament d'aquí a un mes.

Espanya, doncs, rebrà un nombre similar de detinguts que altres països europeus. Tots formen part d'una llista de 50 candidats proposats pels Estats Units sobre els quals no pesen càrrecs i que, per tant, s'han de posar en llibertat. No poden tornar als seus països per raons humanitàries, i és per això que Europa se'n fa càrrec.

El Ministeri de l'Interior s'ha encarregat d'avaluar de manera molt curosa els candidats proposats per Washington i n'ha fet una selecció. De fet, Moratinos ja va avançar al juny, quan van començar els contactes amb els Estats Units, que previsiblement s'establiria "un sistema de vigilància i observació" dels detinguts un cop arribessin a Espanya.

D'altra banda, el ministre d'Afers Estrangers espanyol ha assenyalat que s'està treballant per "tancar aviat" una visita del rei espanyol, Joan Carles I, als Estats Units. "Hi ha la voluntat que el rei pugui viatjar i entrevistar-se amb Obama", ha afirmat.

"Cap" discrepància sobre Cuba


Miguel Ángel Moratinos també s'ha referit, durant l'esmorzar informatiu, a la política sobre Cuba. El ministre ha negat que mantinguin "cap" discrepància amb el president espanyol sobre aquesta qüestió i ha afegit que "s'ha d'obligar jurídicament" Cuba a respectar els drets humans en el marc de l'acord bilateral que Espanya vol que es tanqui amb la Unió Europea.

"Ha arribat el moment de canviar la posició comuna", ha explicat el titular d'Exteriors, que afirma que d'aquesta manera la UE tindria "més capacitat diplomàtica i jurídica en la relació bilateral amb Cuba".
Anar al contingut