L'exministre Moratinos en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
L'exministre Moratinos en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Catalunya

Moratinos analitza la primavera àrab i critica la falta de lideratge d'Europa a la zona

En el marc d'una xerrada sobre la situació als països àrabs, el diplomàtic espanyol, que va ocupar la cartera d'Afers Estrangers entre el 2004 i el 2010, s'ha mostrat "pessimista" sobre la situació que s'està vivint a Síria.

Actualitzat
Sobre el president sirià, Bashar al-Assad, Moratinos ha dit que creu "que li queda molt poc temps perquè la situació està arribant a límits insospitables", i ha reconegut la seva falta de comprensió per "l'actitud obstruccionista i tancada d'Al-Assad, una persona formada a Occident que coneix les claus del món que l'envolta".

L'exministre ha centrat la seva xerrada en la crítica a la "falta de lideratge" d'Europa en la crisi del món àrab, que ha contraposat amb la "visió estratègica" dels Estats Units o Turquia, que, segons Moratinos, sí que han sabut estar a l'altura de les circumstàncies.

Per l'exministre, la crisi econòmica que pateix Europa ha impedit que la Unió jugui un paper transcendent en aquest canvi de paradigma global: "Estem tots en la bombolla financera que ens ocupa a totes hores i encara no ens hem adonat de la riquesa de la primavera àrab."

"És important ocupar-nos i preocupar-nos del diferencial amb el bo alemany, però més important és fer-ho del diferencial entre el nord d'Àfrica i nosaltres", ha exclamat Moratinos després d'assenyalar que "és molt més important i estratègicament vital per al futur d'Europa la primavera àrab".

"El procés iniciat amb la caiguda del president tunisià Ben Ali té unes conseqüències més grans que la del mur de Berlín", s'ha aventurat Moratinos, que ha afegit que és d'"una transcendència geoestratègica més gran que la integració dels països del bloc comunista al projecte europeu".

Per Moratinos, el paper d'Europa "ha quedat en una simple 'desiderata' de satisfacció" després de "no haver dedicat treball ni haver-se compromès amb aquesta zona".

"Quan cau Trípoli, arriba el senyor Erdogan i es precipiten Cameron i Sarkozy, a mi m'hauria agradat veure Herman van Rompuy o Catherine Ashton", ha reconegut Moratinos, que ha exclamat irònic: "Semblava que érem a Suez el 1956!"

Moratinos ha conclòs vaticinant que el procés que ha afectat Tunísia, Egipte i Líbia acabarà "afectant tots els països àrabs d'una forma o una altra", i ha cridat a "no treure conclusions precipitades" de les eleccions celebrades fa poc a Tunísia, en les quals els islamistes van obtenir prop del 40 % dels vots.
Anar al contingut