Bolívia

Morales convoca per al 10 d'agost el referèndum revocatori

El president de Bolivia, Evo Morales, ha convocat avui el referèndum per revocar o ratificar el seu mandat, el del seu vicepresident i el dels governadors regionals per al pròxim 10 d'agost, en ratificar la llei de consulta aprovada pel Senat. En un acte celebrat al palau de govern de La Paz, Morales ha dit que aquest referèndum revocatori serà el primer de la història de Bolívia i que servirà perquè el poble "jutgi" la tasca de govern. El president bolivià ha demanat al tribunal nacional electoral que que garanteixi la transparència de la consulta i ha assegurat que el procés estarà totalment obert als observadors internacionals.

Actualitzat

El Senat bolivià va aprovar la setmana passada, per unanimitat i per sorpresa, a llei de referèndum revocatori després d'haver estat bloquejada durant mesos. La crisi política boliviana donava així un nou gir que porta al país a una consulta popular per revocar o ratificar el mandat de Morales, del seu vicepresident, Álvaro García Linera, i dels nou governadors de província, la majoria opositors.

Va ser el mateix Morales qui, al desembre de 2007, va presentar el projecte de llei sobre el referèndum davant el Congrés Nacional quan el país vivia una tibant situació relacionada amb el procés constituent. Aquesta proposta, després de ser aprovada en primera instància a la Cambra dels Diputats, va quedar en via morta al Senat.

Morales necessitarà només el 47% de vots favorables per continuar al càrrec. La llei estableix que per revocar un mandatari cal que el "no" superi el percentatge de suport obtingut en els comicis nacional i departamentals del 2005. En el cas de Morales i el seu vicepresident, quedarien revocats si el "no" és superior al 53,7% i als 1.544.374 vots que van obtenir fa tres anys.

En cas que els bolivians decidissin revocar el president i vicepresident, Morales hauria de convocar eleccions generals en un termini de tres a sis mesos.

Anar al contingut