Gavà

Catorze dels vint-i-dos ferits en l'explosió de Gavà es debaten entre la vida i la mort

Les famílies de l'edifici afectat per l'explosió, la matinada de dimecres, al barri de Ca n'Espinós de Gavà continuen pendents de l'evolució dels ferits. Catorze de les vint-i-dues persones que encara estan ingressades continuen en estat crític i molt greu i es tem per la seva vida, després que aquest dijous morís una de les dones afectades. Tenia 60 anys i estava molt greu a conseqüència de les cremades. Les famílies afectades podran començar a demanar aquest divendres les ajudes anunciades per la Generalitat i l'Ajuntament de Gavà. L'Ajuntament de Gavà ha decretat tres dies de dol i ha obert una investigació per esbrinar si, com asseguren els veïns del barri, feia dies que hi havia problemes amb les xarxes de gas i aigua.

Actualitzat
Vint-i-dues persones continuen ingressades com a conseqüència de l'explosió de Gavà la matinada de dimecres. L'evolució dels ferits, molts d'ells amb cremades a més del 80% del cos, és lenta. Es tem per la vida de catorze persones, de les 16 que estan ingressades a la Vall d'Hebron, en especial de tres, en estat molt crític. Les altres tampoc presenten un pronòstic gaire esperançador i es troben en estat molt greu. Segons els metges, les pròximes 48 hores seran crítiques pel risc d'infeccions.

La consellera de Salut, Marina Geli, ha explicat que les possibilitats de supervivència són del 50%, tot i els esforços de la unitat de cremats de la Vall d'Hebron. La resta de ferits, sis, estan ingressats a l'Hospital de Bellvitge, la meitat molt greus.

Mentrestant a Gavà, l'Ajuntament ha decretat tres dies de dol, després de saber-se que aquest dijous va morir una dona de 60 anys ingressada amb cremades al 85% del cos. Cinc minuts de silenci tancaven el ple extraordinari on es va decidir aquesta mesura. El consistori mostrava així la consternació pel sinistre.

Les ajudes, a punt


Les famílies de l'edifici afectat per l'explosió disposaran d'un pis gratuït a la mateixa localitat mentre no puguin tornar al seu barri. És una de les ajudes acordades pel conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i el batlle de la població, Joaquim Balsera. A més a més, les famílies rebran d'entrada 1.000 euros cadascuna, i 900 més que es repartiran en els propers tres mesos per cobrir les necessitats més bàsiques. Les ajudes es podran començar a tramitar aquest divendres.

Continuen les investigacions


El consistori, a més, va anunciar que es comprovaran les trucades fetes al servei d'emergència per determinar si, tal com han declarat alguns veïns, feia dies que hi havia problemes amb les xarxes de gas i aigua. Gas Natural diu que des de fa dos anys no han rebut cap avís dels veïns del barri.

De moment encara s'investiga si la fuita d'aigua hauria estat la causa del sinistre. Les dues canonades, la del gas i la de l'aigua, eren sota la vorera, a tres metres de distància de la façana i amb una separació de mig metre entre si. D'aquesta manera, la fuita d'aigua hauria afectat la canonada del gas, i el gas després s'hauria acumulat a dalt de tot.

Els bombers es defensen de les crítiques


D'altra banda, la directora general d'Emergències, Olga Lanau, ha replicat a les crítiques sobre el temps de resposta dels bombers davant el sinistre. Assegura que el primer cotxe va arribar molt abans de la ràtio màxima de 25 minuts amb què treballa el cos i subratlla que la resta de vehicles també eren al lloc dels fets abans de complir-se aquest límit de temps.

Segons els bombers, el foc va ser difícil d'apagar perquè el gas acumulat al soterrani va alimentar les flames durant dues hores generant unes pantalles de foc al voltant de l'edifici. En aquests casos el foc fa l'acció d'encendre les habitacions i la caixa d'escala que impedeix el salvament de les víctimes del sinistre.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut