Salou

Mor un senegalès a Salou quan fugia dels Mossos en una operació contra el "top manta"

Un home de 50 anys s'ha precipitat d'un tercer pis quan ha notat presència policial en una operació contra el "top manta" que ha acabat amb 12 detinguts. Una altra persona ha estat arrestada pels enfrontaments entre els Mossos i alguns manifestants senegalesos. Tots han quedat en llibertat amb càrrecs.

Actualitzat

Un home senegalès ha mort a Salou en caure d'un tercer pis, segons sembla, arran d'una batuda dels Mossos d'Esquadra. L'objectiu de l'operatiu policial eren els venedors de "top manta" que operen a la zona.

L'home tenia 50 anys i s'ha precipitat des d'un tercer pis cap a les sis de la matinada, quan ha notat la presència policial.

Encara no se saben les circumstàncies exactes d'aquesta mort, però quan els serveis d'emergència l'han atès ja no han pogut fer res per salvar-li la vida i només han pogut certificar-ne la defunció.

 

Tensió entre la comunitat senegalesa i els Mossos

La mort ha consternat la nombrosa comunitat senegalesa que viu a Salou i que s'ha congregat ràpidament a la plaça de Sant Jordi, on han tingut lloc els fets.

Els senegalesos han atribuït en un primer moment aquesta mort a l'operació policial i s'han viscut moments de tensió cap a les 9 del matí, quan companys de la víctima s'han enfrontat amb els antidisturbis i els han llançat cadires, taules i altres objectes de les terrasses properes.

Els Mossos han hagut de muntar un cordó policial per aturar els manifestants i s'ha produït un primer incident quan el furgó que s'havia d'endur la víctima ha intentat sortir. La munió de persones que estava a la plaça han començat a increpar els agents i els Mossos han hagut de llançar salves i carregar contra ells fins i tot amb pilotes de goma.

Un detingut pels aldarulls, dotze pel "top manta"

Els aldarulls s'han saldat amb almenys un detingutEl detingut pels incidents se suma als de l'operació policial contra el "top manta" que s'ha dut a terme de matinada, que ha acabat amb 12 detinguts. Tots els detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs al vespre, després de declarar a comissaria acompanyats d'un advocat.

A més, el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 24 persones per ferides lleus, com talls i cops produïts durant els enfrontaments. D'aquests 24 ferits, 16 són agents dels Mossos d'Esquadra. Un dels ferits és un turista, que tenia un trau al cap.

Els Mossos d'Esquadra han desplegat uns cent agents en cinc furgonetes de la Brigada Mòbil (BRIMO) i deu de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), que són unitats de reforç enviades a un lloc determinat en cas de necessitat.

Al llarg del matí s'ha requerit la feina d'un mediador per mirar de calmar els ànims, però tot i això hi ha hagut enfrontaments. El nerviosisme era palès entre els ciutadans senegalesos que s'estaven a la plaça i que s'han queixat que els Mossos no deixaven sortir del pis els presumptes venedors. A més, han afirmat que els agents no els informaven del que havia passat.

Els Mossos diuen que s'ha precipitat sense dir res

L'intendent dels Mossos d'Esquadra Xavier Gámez ha explicat que els agents han entrat en un dels habitatges, situat a la tercera planta del número 3 de la plaça de Sant Jordi, al crit de "policia", davant la qual cosa l'home de 50 anys ha fugit corrent cap al balcó, ha pujat a la barana, s'ha agafat d'un tendal i s'ha precipitat al buit.

Segons la versió policial, l'home s'ha precipitat sense dir paraula ni interaccionar amb els agents que han entrat a l'habitatge. En un comunicat, els Mossos d'Esquadra han precisat que l'home ha saltat des del balcó "en detectar la presència policial".

La comunitat senegalesa dubta de la versió policial

A hores d'ara, la comunitat senegalesa afirma que no es creu la versió dels Mossos d'Esquadra. El secretari general de l'Associació de Senegalesos de Salou, Kharim Kane, ha explicat a TV3 que la víctima havia estat detinguda en diverses ocasions, per la qual cosa no creu que hagi saltat "perquè els Mossos han entrat a casa seva".

 

Afectacions a la circulació ferroviària

A més, alguns dels ciutadans senegalesos han aconseguit fins i tot bloquejar la via del tren amb contenidors i se n'ha cremat algun. A la via del tren, que passa just un carrer a sota d'on hi ha hagut els incidents, s'han llançat pedres, llambordes i alguna paperera. 


Quan passaven pocs minuts de les nou del vespre, el grup de senegalesos que bloquejava les vies del tren han tornat cap a casa. Els manifestants, que protestaven per la mort del seu company, han desallotjat les vies quan tots els detinguts han estat posats en llibertat.

Manifestació de suport a Barcelona

Un centenar de persones, la meitat dels quals ciutadans d'origen senegalès, s'han manifestat aquest dimarts al vespre a Les Rambles de Barcelona contra "la persecució racista" que pateixen els venedors ambulants. La marxa ha estat convocada arran de la mort del ciutadà senegalès a Salou quan fugia dels Mossos d'Esquadra.

El portaveu dels manifestants, Ibrahima Seydi, ha reivindicat el dret que tenen aquests treballadors "a guanyar-se la vida" mentre que la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, també participant en la protesta, ha assegurat que la mort del venedor ambulant "ens interpel·la a tots" i ha arribat l'hora de "donar una resposta social i laboral" al fenomen.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut