Torre elèctrica
Torre elèctrica

Mor un nen de 5 anys amb paràlisi cerebral per un tall de llum a l'Argentina

Depenia d'una màquina per sobreviure i després de 14 hores sense electricitat, va morir

Actualitzat

Un nen de cinc any amb paràlisi cerebral i que depenia de màquines per viure, va morir la setmana passada després d'un tall de llum de 14 hores en una localitat de l'Argentina, segons publica el diari "Clarín".

 

 

Valentino Ladislao depenia d'una màquina que aspirava les secrecions de la traqueotomia per la qual respirava i d'un concentrador d'oxigen. Dilluns de la setmana passada van tallar la llum del seu barri, Villa Centenario, de la localitat argentina de Lomas de Zamora. Va passar 14 hores sense subministrament elèctric i va morir.

La mare tenia un deute amb la companyia de 60.000 pesos, uns 1.900 €. Però ella assegura que el nen estava registrat com a electrodepenent, un registre que garanteix a aquestes persones que no se'ls deixarà sense llum.

Per la seva banda, la companyia elèctrica Edesur ha explicat que el tall ja estava programat a la zona, però que no els constava l'electodependència del nen i que, en cap cas, el tall va ser pel deute que hi havia.

L'Associació Argentina d'Electrodepenents espera el resultat de l'autòpsia per iniciar les accions legals que corresponguin.

 

La mare diu que va avisar la companyia

La mare, Mariana Medina, de 32 anys, ha explicat el relat dels fets al diari argentí "Clarín".

"A les 7 del matí de dilluns se'n va anar la llum. Vaig anar fins a la cantonada de casa. Em van dir que estaven arreglant i que l'electricitat estaria tallada fins a les 7 de la tarda. Els vaig dir que tenia un nen electrodepenent, que necessitava electricitat."

Diu que va trucar diverses vegades a la companyia, primer amb el seu número de client i després amb d'altres, però no li van donar informació.

"Com que tenia un deute de 60.000 pesos, em van dir que no em podien donar informació perquè era deutora. Vaig avisar que tenia un nen electrodependent i que sense llum podia morir. També vaig trucar amb el número de client de la meva àvia, del meu oncle i fins i tot del meu veí, i no vaig aconseguir res."

Mariana Medina diu que no va dur el nen a l'hospital perquè sabia que hi havia un brot de bronquitis i no volia exposar-hi el seu fill. Segons la mare, sense l'aspirador i el concentrador d'oxigen, el nen només tenia un tub per respirar.

"No era la primera vegada que ens tallaven moltes hores la llum. Les altres vegades va aguantar. Aquest cop, no."

 

 

Quan tenia dos anys, el Valentino va tenir un accident quan la seva germana va trencar un vidre i un tros se li va incrustar al cor. Arran d'això, una obstrucció li va causar la paràlisi cerebral. Li van haver de fer una traqueotomia i, a partir de llavors, necessitava un aparell aspirador per evitar que les mucositats l'obstruïssin. I també utilitzava un concentrador d'oxigen, aparells que funcionen amb electricitat.

La llum no va tornar

A les 7 de la tarda la llum encara no havia tornat i la mare del Valentino va demanar ajuda al pare del nen perquè mirés d'arreglar un grup electrogen que li havien donat.

"A voltant de 3/4 de 9 de la nit el generador es va posar en marxa, però va ser massa tard, a les 9 i 10 el Valentino va deixar de respirar."

Llavors la mare va dur el seu fill a l'hospital, on van confirmar la mort.

Accions legals i burocràcia

L'informe preliminar de l'autòpsia diu que la mort va ser per aturada cardiorespiratòria. L'Associació Argentina d'Electrodependents estan esperant els resultats definitius per iniciar accions legals. També han convocat una manifestació davant de la seu de la companyia elèctrica Edesur.

La llei per garantir el subministrament elèctric gratuït a aquestes persones diu que cal inscriure's en un registre, però, segons l'associació, hi ha molts casos que triguen molt a fer-se efectius.

La companyia ha volgut deixar clar que no es va tallar el subministrament pel deute que tenia la clienta, sinó que es tractava d'un tall programat i no tenien constància que en aquell domicili hi hagués una persona electrodependent. I ha afegit que el tràmit per registrar-se s'ha de fer personalment i no per telèfon.

ARXIVAT A:
MenorsSalutEnergia
Anar al contingut