Gall fer
Gall fer
Benasc

Mor un gall fer a Benasc després de ser assetjat per turistes amb càmeres

Al Pirineu aragonès, queden menys de 50 mascles reproductors; això va motivar el 2015 l'aprovació d'un pla de conservació del seu hàbitat

RedaccióActualitzat

Un mascle de gall fer en zel, ocell inclòs en els catàlegs espanyol i aragonès d'espècies amenaçades, ha mort al municipi pirinenc de Benasc, a Osca, després de ser assetjat per grups de turistes que volien fotografiar-lo mentre exhibia el seu plomatge per atreure l'atenció de femelles.

Segons informa el govern aragonès, malgrat el comportament nocturn i esquiu d'aquesta espècie, durant l'època de zel, que s'allarga uns pocs dies durant la primavera, es deixen veure amb facilitat en zones atípiques, freqüentades en ocasions per persones.

Agents per a la Protecció de la Natura, sabedors d'aquesta situació, van ser informats que el 26 d'abril un exemplar de gall fer en zel s'aproximava a persones a la zona de la Plana de Senarta.

Tot i que l'exemplar va ser traslladat un dia després a una zona allunyada, en el moment de la seva captura ja havia estat objectiu de multitud de fotògrafs i de persecucions per "immortalitzar" el seu comportament i el seu inusual acostament a les persones.

Uns dies després, divendres 5 de maig, l'exemplar va aparèixer de nou al mateix lloc i una vegada més va patir la persecució de les persones que transitaven per la zona.

El cap de setmana s'apropava i això va aconsellar als agents procedir de nou al trasllat de l'animal, força alterat per la situació, encara que va morir abans de poder ser alliberat.

Les fonts citades informen que la necròpsia de l'animal donarà els detalls de les causes últimes de la mort, encara que es considera que l'enorme estrès sofert durant els últims dies ha estat el desencadenant del fatal desenllaç.

"En definitiva, les molèsties causades per un públic que, desconeixedor del comportament d'aquesta espècie, ha intentat emportar-se un record d'un esdeveniment excepcional buscant la proximitat a l'animal, ha estat la mort d'aquest", subratllen.

En els últims anys, els albiraments de mascles en zel al Pirineu aragonès s'han produït amb certa freqüència, sense que hi hagi una explicació per als experts "completament satisfactòria" sobre les causes d'aquest comportament.

Alguns d'aquests especialistes relacionen aquest comportament amb la pèrdua d'hàbitats adequats per a l'espècie, amb interferències antròpiques o amb desequilibris demogràfics a les seves poblacions, conseqüència del declivi que estan patint en tota la seva àrea de distribució, tant al Pirineu com a la serralada cantàbrica.

Actualment, al Pirineu aragonès queden menys de 50 mascles reproductors, el que va motivar el 2015 l'aprovació d'un Pla de Conservació de l'Hàbitat del Gall Fer.

Anar al contingut