Feines per rescatar els 12 nens i l'adult atrapats a una cova de Tailàndia el 2018 (Reuters)
Feines per rescatar els 12 nens i l'adult atrapats a una cova de Tailàndia el 2018 (Reuters)
Tailàndia

Mor un submarinista en el rescat dels nens atrapats a la cova de Tailàndia

Aquesta mort demostra, segons les autoritats, la gran dificultat del rescat dels menors que estan a 4 quilòmetres de la sortida de la cova

RedaccióActualitzat

Un membre de l'equip de rescat dels 12 nens i un adult que estan atrapats en una cova tailandesa ha mort aquesta nit. La víctima, antic membre del cos d'elit de la marina tailandesa, ha mort quan s'ha quedat sense oxigen quan tornava de la cavitat on es troben els menors atrapats.

El submarinista havia portat bombones d'aire comprimit fins a la gruta on estan atrapades les 13 persones des del 23 de juny. Quan tornava cap al campament provisional que s'ha instal·lat a 1.700 metres d'on es troben els nens i el seu professor, s'ha desmaiat per falta d'oxigen. Els intents de reanimar-lo no han donat resultat i ha mort minuts després. 

 

El governador de la província de Xiang Rai, on hiha la cova, ha dit que la mort de l'expert submarinista demostra la dificultat de les tasques de rescat dels atrapats. 

Les reserves d'oxigen de la cavitat on es troben els menors ha baixat fins al 50 per cent, per això ara és vital transportar-hi bombones d'oxigen.

Els nois, d'entre 11 i 16 anys, són membres d'un equip de futbol i van entrar a visitar la cova amb l'entrenador, de 25 anys. Però una sobtada pujada d'aigua causada per les pluges els ha aïllat de l'exterior.

Els equips de rescat estudien ara dues opcions per a la sortida dels menors i el monitor: ensenyar-los a bussejar i intentar sortir pels 4 quilòmetres de passadissos i coves inundades o trobar un forat que permeti arribar fins a ells i treure'ls des de l'exterior amb l'ajut d'un helicòpter.

 

Les autoritas no volen concretar una data per a la possible sortida dels menors, però asseguren que el rescat es farà de forma gradual i es prioritzarà el rescat dels nens que estan en més bones condicions físiques i psicològiques i que podran afrontar amb més garanties l'esforç. 

Un equip format per una dotzena de militars, un metge i un psicòleg, està en contacte directe amb els menors i el professor per donar-los l'atenció que requereixen. Els han facilitat menjar i complements vitamínics perquè recuperin forces de cara a l'arriscada operació de sortida de la cova. 

 

També els estan ensenyant a bussejar i els entrenen de forma intensiva per enfrontar-se a un llarg rescat a través de 4 quilòmetres de passadissos estrets i plens de fang, el que fa que s'hagin de moure sense  pràcticament visibilitat. 

Anar al contingut