Pere Mir
Pere Mir
Barcelona

Mor Pere Mir, mecenes de la ciència catalana

Pere Mir va crear la Fundació Cellex, que ha invertit més de 120 milions d'euros en institucions mèdiques i científiques

RedaccióActualitzat

Ha mort un dels grans mecenes del món científic català. Pere Mir va morir divendres als 97 anys, a Barcelona, encara que la notícia s'ha sabut aquest diumenge. Doctor en Ciències Químiques, va ser un emprenedor que va construir una gran empresa sota el nom de Derivados Forestales. Sense fills, va vendre el seu imperi i es va convertir en mecenes.

El 2002 va crear la Fundació Cellex, amb els beneficis de la venda de la seva empresa. La Fundació Cellex va atorgar ajudes econòmiques als principals centres científics i de recerca biomèdica del país. Des de la seva creació, ha invertit més de 120 milions d'euros en institucions mèdiques i científiques.

Entre els projectes finançats hi ha l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), que, amb 16 milions d'euros el 2010, es va convertir en la donació privada més gran feta per un mecenes científic a Espanya.

També van rebre aportacions econòmiques l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), de l'Hospital Clínic, o el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), que té un edifici de set plantes finançat per Cellex.

El seu entorn el defineix com una persona que sempre va voler estar en un segon terme i que actuava des de la discreció. Com a reconeixement va rebre la Creu de Sant Jordi el 1993, el Premi Nacional de Recerca el 2011 i la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Barcelona el 2013.

 

Anar al contingut