L'escriptora britànica, P.D. James, al programa Millennium del Canal 33, l'any 2001.
L'escriptora britànica, P.D. James, al programa Millennium del Canal 33, l'any 2001.
Oxford

Mor P.D James, l'escriptora britànica de novel·les policíaques

Va ser reconeguda per les seves novel·les de gènere policíac i guardonada amb un títol nobiliari de baronessa de Holland Park

RedaccióActualitzat

La novel·lista britànica Phyllis Dorothy, coneguda com P.D. James, ha mort aquest dijous al seu domicili d'Oxford a l'edat de 94 anys. L'escriptora, que ha conreat el gènere policíac, ha deixat un legat de vint obres detectivesques que han enganxat durant anys a milers de lectors pel seu estil narratiu. Entre aquests llibres es troben 'Un impuls criminal, 'Morts poc naturals', 'Intrigues i desitjos' i 'Mort d'un forense'.

"No volia fer servir els fets més traumàtics de la meva pròpia vida en una primera novel·la autobiogràfica i vaig pensar que escriure una novel·la de detectius era un aprenentatge valuós", va afirmar l'autora sobre la seva entrada, tardana, en la món de la literatura i en la literatura de gènere. P.D. James va crear Adam Dalgliesh, un personatge de ficció que va ajudar a situar-la com una gran referència de les novel·les de detectius.

L'any 1991, li van concedir un títol nobiliari de baronessa de Holland Park, per la seva trajectòria i aportació a la literatura britànica. D'aquesta manera, tenia dret d'ocupar un seient a la Cambra dels Lords. El 1992 va publicar la novel·la distòpica 'The children of men', però no va ser tan ben rebuda per la crítica com els seus llibres anteriors i el 1994 va tornar a la novel·la policíaca. Tanmateix, l'any 2006 el cineasta Alfonso Cuarón va adaptar 'The children of men' amb èxit.

P.D. James no va perdre mai la passió per l'escriptura i, de fet, va declarar a la cadena BBC que tenia en ment escriure un "últim llibre", però que "a mesura que et vas fent gran, escriure es torna més complicat, ja que la inspiració triga més en arribar".

Anar al contingut