Barcelona

Mor Marta Mata, la mestra dels mestres

La pedagoga Marta Mata ha mort a Barcelona. Nascuda a la capital catalana l'any 1926, va ser fundadora de l'Escola de Mestres Rosa Sensat i una de les promotores de la renovació pedagògica de l'escola de Catalunya. Mata també va desplegar una llarga trajectòria política des que el 1977 es va convertir en parlamentària al Congrés dels Diputats pel PSC. Actualment era presidenta del Consell Escolar de l'Estat. Entre les nombroses distincions que havia rebut destaquen la medalla Alfons X el Savi, la Medalla d'Or de Barcelona al mèrit científic i la Creu de Sant Jordi el 1997. Des de l'any 1999 era doctora honoris causa per la UAB.

Actualitzat

Nascuda a la capital catalana l'any 1926, Marta Mata va prendre l'ofici de pedagoga des de la casa familiar de Saifores, Cal Matas, que es va convertir en un centre de convivència i estudi, amb una biblioteca molt completa. El 1984 va constituir la Fundació Àngels Garriga de Mata, el patronat i el consell de la qual també va presidir. Seguint el mestratge d'Alexandre Galí, Artur Martorell i Jordi Rubió, el 1965 Marta Mata es va traslladar a Barcelona per fundar, juntament amb altres mestres i de forma clandestina, l'Escola de Mestres Rosa Sensat.

S'hi va dedicar completament i també va començar a treballar en altres projectes que han estat la base de la renovació pedagògica de l'escola a Catalunya en els darrers trenta anys, una feina feta sempre en connexió amb altres entitats docents d'universitats i institucions de la resta de l'estat espanyol, Portugal, França, el Regne Unit, Itàlia o Xile. A Rosa Sensat, hi va organitzar programes de formació de mestres, com ara les Escoles d'Estiu, i es va especialitzar en l'ensenyament de les "llengües en contacte" a l'escola, en la didàctica de la llengua escrita i en la fonologia catalana i castellana.

Més endavant, va participar en la creació de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la Universitat Autònoma (1971) i, l'any següent, en l'inici de l'Escola de Mestres també de l'Autònoma, on ha impartit diversos cursos de didàctica de la llengua i de pedagogia. A partir d'aquell moment va desplegar un extens programa d'investigació sobre l'ensenyament de la llengua catalana, i va esdevenir mestra de mestres.

Marta Mata va desplegar una llarga trajectòria política des que el 1977 es va convertir en parlamentària al Congrés dels Diputats pel PSC. Sempre s'ha dedicat a tasques relacionades amb l'ensenyament i la renovació pedagògica i ha desenvolupat programes en pro de la igualtat d'oportunitats i ha defensat la llei de normalització lingüística a Catalunya i la normalització de l'ús del català a les universitats. Altres projectes que cal destacar són: l'organització del I Congrés de Moviments de Renovació Pedagògica, patrocinat pel Ministeri d'Educació (1983), o l'impuls del moviment Ciutats Educadores des de la Regidoria de Barcelona (1990-1995). Paral·lelament, ha estat vicepresidenta del Consell Escolar de l'Estat des de la seva creació, el 1986, organisme que presidia en l'actualitat.

Entre les nombroses distincions que havia rebut, destaquen la medalla d'Alfons X el Savi (1990), la Medalla d'Or de Barcelona al mèrit científic (1997) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997). Des de l'any 1999 és doctora honoris causa per la UAB, distinció que posa en relleu la seva tasca com a pedagoga, la lluita per la recuperació de la memòria històrica educativa a Catalunya després de la Guerra Civil i la defensa de l'escola pública, democràtica i catalana. El 2000 i en representació de l'Escola de Mestres Rosa Sensat, va recollir el XX Premi per la Pau, i el 2002, el premi Ramon Fuster.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut