Mor Macià Alavedra, el "superconseller" dels governs Pujol

Alavedra, de 84 anys, va ser condemnat pel cas Pretòria per cobrament de comissions il·legals

RedaccióActualitzat

Macià Alavedra, dirigent històric de Convergència Democràtica i persona clau en els 19 anys de govern de Jordi Pujol, ha mort aquest dissabte als 84 anys.

Alavedra ha mort a l'hospital Clínic de Barcelona.

En els seus més de 20 anys de carrera política, Alavedra va ser conseller de Governació, Indústria i Economia.

Pare de l'Estatut i del pacte del Majèstic

Alavedra va ser un dels fundadors d'Esquerra Democràtica de Catalunya, amb Ramon Trias Fargas. El partit  es va acabar integrant poc després a Convergència Democràtica de Catalunya.

En les eleccions del 1977 va ser elegit diputat al Congrés i tres anys després va continuar la carrera política al Parlament de Catalunya. Hi va mantenir l'escó durant disset anys.

El 1978 va ser un dels ponentsque que van redactar l'avantprojecte d'Estatut d'Autonomia de Catalunya al parador de Sau.

Alavedra va deixar la política el 1997, després de negociar el pacte del Majestic, que va investir president José María Aznar amb els vots de CiU. Va passar a presidir Autopistes de Catalunya.

Va ser president de l'empresa concessionària d'autopistes Aucat fins al 2003 i de les societats Abertis Logística i Kern Pharma. Alavedra va renunciar al càrrec després de ser relacionat amb l'exjutge Lluís Pascual Estevill.

 

Condemnat pel cas Pretòria

La seva gestió sempre va anar acompanyada de crítiques per part de l'oposició pels seus vincles amb algunes empreses i empresaris com Javier de la Rosa. Amb la seva retirada va perdre protagonisme públic, però el 2009 va ser detingut, empresonat preventivament i després jutjat pel cobrament de comissions en operacions urbanístiques del cas Pretòria.

Alavedra va evitar complir condemna amb un pacte amb la fiscalia i va pagar una multa de 3,2 milions d'euros.

 

ARXIVAT A:
Obituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut