Mor l'escenògraf Iago Pericot, renovador del teatre català

Actualitzat

El director, escenògraf, pintor i professor de teatre Iago Pericot, renovador de l'escena catalana en els anys 70, ha mort aquest dijous a la matinada als 88 anys.

Guardonat amb el Premi d'Honor FAD Sebastià Gasch 2015 per la seva trajectòria i amb el Premi Especial del Jurat dels Premis Butaca de Teatre i Cinema de Catalunya el 2004, Pericot es va dedicar al teatre i la pintura durant més de 50 anys, sempre amb un fort esperit crític.

Sobre l'escenari va apostar sempre per l'experimentació i va aconseguir trencar motllos amb obres com "MozartNu", una peça amb música de Mozart i dos ballarins despullats que va estrenar el 1986 i va remuntar el 2008 amb dues parelles: la que va protagonitzar el primer muntatge i una altra més jove.

Pioner de l'avantguarda teatral

Pericot va néixer al Masnou el 1929 i va estudiar psicologia a la Universitat de Barcelona i gravat a la Slade School of Fine Arts de Londres. Però va ser al camp de l'escenografia i la direcció teatral on va desenvolupar la major part de la seva carrera professional i on va destacar per les seves propostes transgressores.

 

 

Pioner de l'avantguarda teatral, el 1971 va entrar a treballar a l'Institut del Teatre de Barcelona, una institució que va renovar al costat d'Hermann Bonnín i Fabià Puigserver. El 1975 va fundar amb Sergi Mateu el Teatre Metropolità de Barcelona i des de 1983 fins a 1992 va ser director del departament d'espai escènic de l'Institut del Teatre, des d'on va ser mestre de moltes generacions.

En la seva llarga trajectòria, cal destacar un espectacle imprescindible per a la història del teatre català com "Rebel Delirium" (1977), una obra emblemàtica sobre la repressió de l'homosexualitat titulada "Bent" (1984), "La venus de "Willendorf", estrenada al Festival Grec el 2010, o "Adam i Eva", que va portar a escena l'any passat a La Seca Espai Brossa.

Pericot, que va exposar a les biennals internacionals de Tòquio, São Paulo i Venècia, va buscar amb la seva escenografia replantejar visualment i espacialment l'escena d'acord amb una concepció plàstica del teatre.

El món del teatre, de dol

La mort de Pericot ha sacsejat el món del teatre català, que ha mostrat el seu condol per l'escenògraf i director:

 


 
 
 
 
   

 

 

ARXIVAT A:
TeatreObituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut