Las Vegas

Mor l'actor i còmic Jerry Lewis als 91 anys

Una de les seves pel·lícules més populars va ser "El professor guillat", que va dirigir i interpretar el 1963

RedaccióActualitzat

L'actor i còmic nord-americà Jerry Lewis ha mort aquest diumenge a Las Vegas, als 91 anys. 

A Lewis, conegut sobretot com a actor i director de cinema, li agradava el contacte directe amb el públic; per això va prodigar les seves gires internacionals actuant en escenaris de tot el món. Acudits, cançons i sobretot gags visuals i ganyotes, que prodigava, fins i tot, a les rodes de premsa.

Fill d'una família lligada al món de l'espectacle, Lewis va començar a actuar amb només cinc anys, i als vint-i-tres va debutar al cinema formant parella amb Dean Martin, amb qui, després de fer 18 pel·lícules en només set anys, es va enemistar i de qui es va separar. 

La comicitat de Jerry Lewis es basava en un humor blanc. Les bromes més cíniques les deixava per a Dean Martin.

La seva carrera en solitari el va portar a actuar en més de quaranta pel·lícules, algunes de les quals també va dirigir, produir o guionar. La més popular, i alhora la que més bones crítiques va obtenir, va ser "El professor guillat", que Lewis va dirigir i interpretar el 1963  i en què donava vida a una mena de Mr. Jekill i Dr. Hyde en clau d'humor.

 

Va participar en més de 70 pel·lícules com a actor i en va dirigir més d'una vintena. Entre les més conegudes, "Vaya par de marinos", de Hal Walter, "Un chalado en órbita", de Gordon Douglas. També "El terror de las chicas", "Jerry Calamitat", "Tres en un sofà" o "On és el front", dirigides per ell mateix. 

L'any 1999 va rebre un Lleó d'Or honorífic a la Mostra de Cinema de Venècia

A Lewis se'l considera també el creador de les telemaratons, una activitat televisiva en què va destacar a partir dels anys setanta, quan la seva estrella cinematogràfica va començar a declinar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut