Barcelona

Mor la periodista i assagista Margarita Rivière als 70 anys

Es van decantar per l'anàlisi i la interpretació de la cultura, la comunicació contemporània i els fenòmens de massa

RedaccióActualitzat

Ha mort la periodista independent i assagista Margarita Rivière, nascuda a Barcelona el 17 d'agost de 1944. Va ser autora d'una trentena de llibres de tots els gèneres.

A causa d'una malaltia pulmonar contra la qual portava lluitant un any no va poder assistir a la presentació del seu últim llibre, "Clau K", en el qual parla sobre el poder a Catalunya.

Els seus interessos professionals es van decantar per l'anàlisi i la interpretació de la cultura, la comunicació contemporània i els fenòmens de masses com la moda.

A principis dels anys 80 es va interessar pels temes europeus. Va cobrir per a "El Periódico de Catalunya" la negociació entre Espanya i la Unió Europea i la ratificació de l'entrada espanyola a l'OTAN. Va col·laborar durant un temps amb "La Vanguardia"; en la contraportada va realitzar gran quantitat d'entrevistes. També va ser col·laboradora habitual del diari "El País" i d'"El Correo Catalán".

Va treballar a televisió i ràdio, va ser directora a Catalunya de l'Agència Efe i va ser autora del projecte de la revista de llibres "Qué leer".

Era doctora en sociologia, i en el seu llibre "La fama. Iconos de la religión mediática" (2009) analitza la influència dels mitjans de comunicació en les formes de vida actuals.

Des de fa més de trenta anys s'havia interessat pel fenomen de la moda com a sistema comunicatiu definitori de la nostra època. Amb "Crónicas virtuales" tanca la trilogia dedicada a analitzar l'abast dels sistemes de la moda, trilogia iniciada amb "Lo cursi y el poder de la moda" (Premi Espasa d'assaig, 1992) i que va continuar amb "La década de la decencia" (Anagrama, 1995).

Al 2007 va ser guardonada amb el premi Trajectòria europeista, que atorga el Patronat Català Pro-europa i l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya.

La cerimònia de comiat de Margarita Rivière serà aquest dimarts a les deu del matí al Tanatori de Les Corts.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut