Dawn Sturgess, la dona morta aquesta matinada a causa de la intoxicació amb Novitxok
Dawn Sturgess, la dona morta aquesta matinada a causa de la intoxicació amb Novitxok
Amesbury

Mor la dona britànica intoxicada amb Novitxok, el tòxic usat amb l'exespia Skripal

La policia ho investiga com un assassinat, mentre l'home que també es va intoxicar continua en estat crític

RedaccióActualitzat

La dona que es va intoxicar a Amesbury, al Regne Unit, amb el tòxic d'ús militar Novitxok ha mort aquesta matinada de dilluns. La policia britànica ho investiga com un assassinat.

La dona, que es deia Dawn Sturgess, estava ingressada a l'hospital juntament amb l'home que va resultar afectat amb ella, Charlie Rowley, que continua ingressat en estat crític.

 

Tots dos van ser localitzats el 30 de juny amb greus simptomes d'haver estat contaminats amb el neurotòxic Novitxok, creat per la Unió Soviètica durant la guerra freda.

Van tocar-lo amb les mans

Les proves fetes han demostrat que es van intoxicar quan van tocar amb les mans algun objecte contaminat amb Novitxok. Sturgess era mare de tres fills.

Segons Scotland Yard, aquest material tòxic hauria estat el mateix que es va fer servir en l'atac contra l'exespia rus Serguei Skripal i la seva filla, i del qual el govern britànic va acusar el Kremlin com a responsable.

 

Les investigacions policials, però, no han aconseguit relacionar-los amb cap dels llocs on havien estat Skripal i la seva filla, i que van ser descontaminats després de l'intent de matar-los amb Novitxok.

Des del Kremlin, el seu portaveu, Dmitri Peskov, ja ha dit que "seria absurd acusar Rússia" d'aquesta mort.

Greu crisi diplomàtica

De moment, no hi ha pistes, però, que relacionin el cas amb el de Skripal, ni es pot assegurar que el tòxic pertanyi al mateix lot amb què es va atemptar contra l'exespia rus, però es manté la línia d'investigació.                                            

 

L'intent d'assassinat dels Skripal va comportar l'expulsió de diplomàtics russos de països occidentals més gran des de la fi de la guerra freda.

El govern britànic va responsabilitzar directament el govern de Vladímir Putin de l'atac o, almenys, de la pèrdua de control del Novitxok.

Moscou va reaccionar a l'expulsió de representants seus amb la mateixa moneda i va fer fora més de 150 diplomàtics europeus i nord-americans.

A diferència de la dona morta, tant Serguei Skripal com la seva filla Julia han sobreviscut a l'atac amb l'agent nerviós.

Anar al contingut