Josep Maria Jarque
Josep Maria Jarque
Terrassa

Mor Josep Maria Jarque, el pare de l'escola inclusiva a Catalunya

Josep Maria Jarque va dedicar més de mig segle de vida docent a la integració dels alumnes amb discapacitats

Actualitzat

Josep Maria Jarque, pedagog i considerat pare de l'escola inclusiva a Catalunya, ha mort a Terrassa a conseqüència de les ferides que va patir ara fa un mes per una caiguda fortuïta.

Jarque va viure tota la seva vida docent, més de mig segle, compromès amb l'educació dels alumnes amb discapacitats. Primer en centres especialitzats i després defensant que no havien d'estar separats de la resta d'alumnes, va donar visibilitat a un col·lectiu que la societat sovint amagava als anys 60 i 70.

Professor a diversos centres de Barcelona, va marxar a Terrassa, on va fundar una escola per a nens amb necessitats especials que ara és de titularitat municipal. Amb l'arribada de la democràcia, va ser un dels redactors del Pla Nacional d'Educació Especial i el primer responsable d'educació especial de la Generalitat als anys 80, on va continuar com a assessor fins a la seva jubilació, l'any 2000. El mateix any que li van concedir la Creu de Sant Jordi.

Crític amb la Lomce, la llei d'educació del govern del PP, Josep Maria Jarque va manifestar els últims temps que calia canviar el model d'ensenyament inclusiu que havia contribuït a crear.

Anar al contingut