John Nash (Reuters)
John Nash (Reuters)
Nova York

Mor John Nash, el matemàtic que va inspirar "Una ment meravellosa"

John Nash, de 86 anys, i la seva dona, Alicia, de 82, han mort en un accident de trànsit a Nova Jersey

RedaccióActualitzat

El matemàtic nord-americà John Nash, guanyador del Premi Nobel d'Economia, ha mort aquesta matinada passada en un accident de cotxe juntament amb la seva dona, Alicia Nash.

Nash i la seva dona anaven en un taxi que ha perdut el control quan ha topat contra una barrera de seguretat de la calçada, a Nova Jersey.
Els dos passatgers, que circulaven sense el cinturó de seguretat, han sortit projectats del vehicle i han mort en l'impacte. John Nash tenia 86 anys i la seva dona 82.

Nash va guanyar el Nobel d'Economia el 1994 per la seva Teoria dels jocs i acabava de rebre l'Abel, considerat el Nobel de les matemàtiques, el març del 2015. Es va fer especialment conegut quan la seva vida va quedar immortalitzada en la pel·lícula "Una ment meravellosa", el 2001.

Quan estava a punt de complir 30 anys, li van diagnosticar esquizofrènia i des d'aleshores tota la seva vida va ser una lluita contra la malaltia.

Va passar diferents períodes d'hospìtalització, però finalment va decidir abordar el problema pel seu compte i va aprendre a conviure amb les al·lucinacions. Juntament amb la seva dona, va promoure activitats benèfiques per donar a conèixer la realitat de l'esquizofrènia.

 

Anar al contingut