Tel Aviv

Mor el Nobel de la Pau Shimon Peres, exprimer ministre i expresident d'Israel

Peres va ser ingressat el 13 de setembre per un vessament cerebral i al gener havia tingut un atac de cor

RedaccióActualitzat

Aquesta matinada ha mort Shimon Peres, una figura clau en la història recent del poble jueu. L'expresident d'Israel, que tenia 93 anys, va ser ingressat el 13 de setembre per un vessament cerebral i al gener havia tingut un atac de cor.

Peres es va dedicar a la política durant setanta anys a Israel i va arribar a ocupar tota mena de càrrecs; els més destacats, com a líder del Partit Laborista. Va ser primer ministre els anys 80 i 90, i també president del país. El seu paper clau en els acords d'Oslo amb els palestins el va fer mereixedor del Nobel de la Pau, juntament amb Rabin i Arafat.

Nascut a Polònia, Shimon Peres va emigrar de jove a Cisjordània i va créixer al ritme que ho va fer Israel, a l'ombra del fundador de l'Estat, David ben Gurion. Peres va ser dues vegades primer ministre i tres vegades ministre d'Exteriors, va ser titular de diverses carteres en moltes ocasions, diputat durant cinc dècades i líder tres vegades del Partit Laborista. Advocat de la pau davant dels palestins, Peres va promoure el diàleg. La seva reputació i el seu prestigi internacional es van esvair quan es va acostar a les tesis militaristes d'Ariel Sharon.

Shimon Peres ocupava la presidència de l'Estat d'Israel quan el seu exèrcit va llançar l'Operació Plom Fos sobre Gaza, amb milers de morts i l'ús d'armament prohibit per les convencions internacionals. El fracàs del laborisme a Israel el va arrossegar fins a la seva mort. També el bloqueig del procés de pau.

El primer ministe israelià, Benjamin Netanyahu; el president nord-americà, Barack Obama, i el matrimoni Clinton han estat dels primers a expressar el condol i han recordat el seu esforç per la pau, una pau que no ha arribat mai al Pròxim Orient. Amb la desaparició de Peres se'n va una figura israeliana històrica.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut