Mor el filòleg i polític Jordi Carbonell als 92 anys

Actualitzat

El filòleg i polític Jordi Carbonell, que va presidir Esquerra Republicana entre el 1996 i el 2004, ha mort aquest dilluns als 92 anys.

Nascut el dia de Sant Jordi del 1924, Carbonell va ser empresonat i expulsat de la Universitat Autònoma, on era professor, per la seva militància catalanista i la lluita contra la dictadura. Llicenciat en Filologia, va fer una important tasca de difusió de la cultura catalana com a director de la Gran Enciclopèdia Catalana, el primer que va tenir l'Enciclopèdia, i també a l'Institut d'Estudis Catalans.

Tot i l'avançada edat, encara assistia a mítings i consells nacionals d'Esquerra Republicana. El maig del 2014, per exemple, va voler celebrar que els republicans havien guanyat les eleccions europees, els primers comicis que guanyava ERC des de la II República.

 

També va voler acompanyar l'aleshores president de la Generalitat Artur Mas, quan va haver de declarar pel procés participatiu del 9-N.

"Que la prudència no ens faci traïdors"

Carbonell va ser portaveu de l'Assemblea de Catalunya en la històrica manifestació de l'Onze de Setembre de 1976 a Sant Boi de Llobregat, el primer després de la mort de Franco. Va ser en aquella Diada quan Carbonell va pronunciar una frase que va esdevenir emblemàtica: "Que la prudència no ens faci traïdors".

Després de militar a Nacionalistes d'Esquerra, a principis dels anys noranta va entrar a ERC i va ser-ne el president durant vuit anys, amb Josep-Lluís Carod-Rovira com a secretari general. El partit ha lamentat la mort del seu expresident:


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha manifestat el seu condol a les xarxes: Carbonell, un dels fundadors de l'Assemblea de Catalunya el 1971, va ser un dels convidats més aplaudits quatre dècades més tard, el 2012, quan es va constituir l'Assemblea Nacional Catalana.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut