Mor el compositor Xavier Benguerel

Havia cultivat tots els gèneres, des de peces per a un sol instrument fins a música de cambra, obres simfòniques i òperes

RedaccióActualitzat

Ha mort el compositor Xavier Benguerel als 86 anys, d'un càncer. És una de les figures de la creació musical més importants de la segona meitat del segle XX, amb una llarga trajectòria professional, que deixa més d'un centenar d'obres publicades: l'última, "El cementiri marí", que va estrenar fa 3 mesos a la Catalunya Nord.

Guardonat amb nombrosos premis, entre altres la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i el Tomás Luis de Victoria de l'SGAE, el premi més important que es dona a compositors vius en l'àmbit llatinoamericà, Xavier Benguerel va tocar tots els gèneres musicals, des dels més intimistes per a un sol instrument fins a l'òpera, la cantata, l'obra simfònica i la música de cambra.

En una entrevista al programa "Sentits" de Catalunya Informació, reflexionava sobre el món de la composició.

"Si la música no comunica no és un llenguatge que sigui comprensible, no té sentit. O sigui, pot fer tots els experiments que vulgui, pot fer tot el soroll que vulgui i pot fer música electrònica, música minimalista... però jo penso que si la música expressa alguna cosa ha d'arribat per força al públic."

L'obra més coneguda de Xavier Benguerel és el "Llibre vermell", basada en els cants i danses del segle XIV guardades en el còdex montserratí del mateix nom i que va estrenar al Liceu de Barcelona el 1998. Allà també va presentar l'òpera "Jo, Dalí", que va escriure el 2001 per encàrrec del Ministeri de Cultura.

L'última estrena va ser fa molt poc, al maig, a Tautavel, a la Catalunya Nord, amb "El cementiri marí", una obra simfònica i coral. Es va inspirar en el poema de Paul Valéry del mateix nom. I un cop més lamentava que l'estrena no es fes a Catalunya. La seva viuda, Sílvia Gasset, ha demanat, en unes declaracions a Catalunya Informació, un reconeixement públic del seu immens treball.

"A mi m'agradaria que es fes perquè això voldria dir que som un país que creixem. No aprecien prou el que tenim. Jo crec que hi hauria d'haver un canvi. I estic segura que el Xavier això ho voldria des d'allà on està. Perquè és una cosa que li va doldre moltíssim, no només per ell, perquè és que és generalitzat."

Era fill de l'escriptor Xavier Benguerel, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut