Mossèn Aragonès el dia que va rebre la Creu de Sant Jordi, el 2015
Mossèn Aragonès el dia que va rebre la Creu de Sant Jordi, el 2015

Mor el capellà del cas Galinsoga, represaliat per fer missa en català

Josep Maria Aragonès va ser protagonista involuntari de la protesta contra el director franquista de "La Vanguardia Española", que va dir: "Tots els catalans són una merda"

RedaccióActualitzat

Josep Maria Aragonès ha mort als 91 anys. Rector de Torrelavit i Creu de Sant Jordi, Aragonès va ser represaliat durant el franquisme per fer la missa en català. Va ser el protagonista involuntari del cas Galinsoga, que va reivindicar el català, però va comportar que el mossèn acabés en una de les parròquies més petites del país.

El 21 de juny del 1959, el director de "La Vanguardia Española", posat a dit pel franquisme, Luis Martínez de Galinsoga, va assistir a una missa a la parròquia de Sant Ildefons de Barcelona. La missa era en llatí, però el sermó es va fer en català. Galinsoga es va queixar de l'ús del català al sacerdot de la parròquia. Era Josep Maria Aragonès, que li va explicar que cada diumenge feien sis mises en castellà i dues en català, malgrat que la majoria de feligresos eren catalans. Galinsoga li va respondre amb una frase que s'ha fet famosa: "Tots els catalans són una merda." La queixa de Galinsoga es va fer pública.

El fet va transcendir i va generar una protesta popular, liderada, entre d'altres, per Jordi Pujol, i un boicot contra el mitjà, que va perdre subscriptors i anunciants. Mig any després, Galisoga va ser destituït de la direcció del diari pel Consell de Ministres franquista.

Josep Maria Aragonès va ser traslladat mesos després a una de les poblacions més petites de Catalunya, a Torrelavit, al Penedès. Allà, a la  parròquia de Santa Maria de Lavit i Sant Marçal de Terrassola, hi va passar 50 anys. Ara n'era rector emèrit.

El 2015 va rebre la Creu de Sant Jordi pel "seu compromís cívic i una activitat espiritual exercida com a representant d'un cristianisme obert, acollidor i arrelat a Catalunya". Josep Maria Aragonès era també prevere diocesà de l'església de Sant Feliu de Llobregat.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha expressat el seu condol per la mort d'Aragonès:


Anar al contingut