Mor David Bowie als 69 anys

L'estrella del rock ha mort després de lluitar divuit mesos contra un càncer

RedaccióActualitzat
Pocs dies després de publicar el seu últim disc, que ha sortit al mercat coincidint amb el seu 69è aniversari, David Bowie ha mort aquest dilluns acompanyat per la seva família després d'una dura batalla de 18 mesos contra un càncer que l'ha acabat matant. La notícia s'ha conegut a través dels seus comptes oficials de Twitter i Facebook:
 

Nascut a Brixton l'any 1947, en la grisor del Londres de postguerra, David Robert Jones era un nen amb dots musicals i escènics. Un cop de puny que va rebre a l'escola el va deixar amb una pupil·la permanentment dilatada, i això encara va potenciar més el seu aire enigmàtic.

Després de diversos intents fracassats en grups de joventut, l'any 1969, la cançó "Space oddity", el va llançar finalment a l'espai musical. El seu viatge interestel·lar, publicat pocs dies abans que l'home arribés a la lluna, va causar impacte. Començava la llegenda. Però encara quedaven molts Bowies per conèixer.

Després del brillant "Hunky Dory", un dels seus millors treballs, es va reencarnar en un ser extravagant i androgin anomenat Ziggy Stardust. I amb ell, va arribar un dels millors discos de la història del rock amb cançons mítiques com "Five years" o "Starman".

Bowie també va conèixer el submón de la Factoria Warhol i va ser l'encarregat de rellançar la carrera del seu amic Lou Reed, a qui va produir la seva obra mestra, "Transformer". I per si no n'hi havia prou, es va deixar seduir pel cinema, en papers de gigoló, de vampir al costat de Catherine Deneuve o d'oficial britànic amb Ryuichi Sakamoto.

Era addicte al canvi i a l'experimentació. Amb el disc "Young Americans", va conquerir els Estats Units a ritme de soul i funk. Després arribarien els anys prolífics a Berlín, on es va refer de l'addicció a les drogues i va reinventar la música electrònica amb el músic Brian Eno.

Aquells anys berlinesos els evocaria amb nostàlgia al videoclip amb què va retornar a l'escena musical després de deu anys desaparegut per problemes de salut. "Where are we now?", "On som ara?", es preguntava malenconiós en una de les cançons del disc. Un retorn triomfant, i no exempt de polèmica. Bowie va tornar a escandalitzar amb un videoclip amb Marion Cotillard, que va ser censurat per Youtube. El duc blanc, transgressor i polèmic, tornava al circuit musical per quedar-s'hi. La seva carrera musical s'ha acabat amb el disc "Blackstar", acabat de publicar i que ha coincidit amb el seu 69è aniversari.

Ha estat l'home de les mil cares, un autèntic camaleó que al llarg de la seva carrera es va anar desdoblant en personatges diversos, terrenals o galàctics. David Bowie anava sempre un pas endavant, a l'avantguarda del rock, marcant tendències i trencant clixés.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut