Barcelona

Mor Benet Rossell, el polifacètic artista nascut a Àger, als 78 anys

Rossell va ser un artista en continu procés de reinvenció, complex i agosarat, que va formar part dels artistes catalans que van emigrar a París durant els anys 60

RedaccióActualitzat

Mor a Barcelona Benet Rossell, artista de polifacètica personalitat creativa, després de lluitar contra l'ELA, l'Esclerosi Lateral Amiotròfica. Rossell entrellaçava el dibuix, el gravat, l'escriptura sígnica, les performances, l'escultura, el cinema, la música, el teatre i la poesia. El crític d'art Jean-Clarence Lambert va inventar un nou nom per a Benet Rossell: "artor" (fusió d'artista i actor).

Rossell va estar en continu procés de reinvenció. Era complex i agosarat i va formar part dels artistes catalans que van emigrar a París durant els anys 60, relacionat amb el nou realisme. Amb el temps la seva obra plàstica es va anar concretant. Es caracteritza per la neutralitat gestual i cal·ligràfica, en una voluntat d'unir mediterranisme i orientalisme; el gest i la pintura; l'escriptura i el dibuix; l'atzar i el mètode; la concreció i l'abstracció.

La biografia de Benet Rossell

Benet Rossell va néixer a Àger el 23 d'octubre del 1937. Un cop va finalitzar els seus estudis universitaris de Dret (1956), Ciències Econòmiques (1958) i Sociologia (1962), es va diplomar en teatre l'any 1964 per la Université Internationale du Théâtre de París, ciutat on es va instal·lar per estudiar cinema al Comité du Film Ethnographique. Va ser a París on va realitzar els primers treballs de cinematografia experimental.

A banda de l'obra gràfica, Rossell es va centrar en altres activitats artístiques:

Entre 1967 i 1968, Rossell va viatjar per l'Índia i el Nepal, on es va retrobar amb els artistes catalans Antoni Miralda, Jaume Xifra i Joan Rabascall, amb qui va establir les bases de l'art conceptual català i va elaborar muntatges cinematogràfics sobre diversos esdeveniments socials que van tenir lloc entre 1969 i 1973 (Moratòria per a la guerra del Vietnam, 1969; Memorial, 1969; La festa en blanc, 1970).

Durant els anys 70, Rossell va intensificar la seva activitat com a cineasta (Calidoscop, 1970; París, la Comparsita, 1972; Biodop, 1974.També es va interessar per la tècnica videogràfica, i va realitzar instal·lacions de vídeo i col·laboracions amb altres artistes, com Antoni Muntadas, amb qui fa el projecte Rambla 24 hores (1981).

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut