Oskar Gröning
Oskar Gröning

Mor als 96 anys el "comptable d'Auschwitz", condemnat per crims nazis

Gröning estava pendent d'una sol·licitud d'indult

Actualitzat

L'exmembre de les SS Hitlerianes Oskar Gröning, conegut com el "comptable d'Auschvitz", condemnat per complicitat en l'assassinat de 300.000 jueus durant el nazisme, ha mort, als 96 anys, segons ha informat el setmanari alemany "Der Spiegel". Oskar Gröning ha mort a l'hospital sense haver complert la condemna.

Gröning va ser declarat culpable el 2015 i sentenciat a 4 anys de presó, en una resolució sense precedents a Alemanya. Fins l'any 2015, el sistema judicial no havia condemnat cap còmplice moral de l'Holocaust, tal com es va reconèixer Gröning.

Ara tenia pendent la resolució d'una sol·licitud d'indult per evitar la presó.

Al desembre passat, el Tribunal Constitucional va ratificar la condemna emesa per l'Audiència de Lüneburg i va rebutjar el recurs presentat pel condemnat contra l'ingrés a la presó, per raons d'edat i pel precari estat de salut.

Notícia relacionada: Neus Català, homenatjada amb una llamborda de la memòria històrica

Durant el judici, Gröning va admetre que sabia que els deportats eren enviats a les cambres de gas i va reconèixer la seva responsabilitat moral en les morts i en va demanar perdó als supervivents i familiars de les víctimes..

Gröning va ingressar amb 20 anys a les Waffen-SS, el 1941, i un any després va començar a servir a Auschvitz. Amb el seu treball al camp d'extermini també va contribuir a finançar el III Reich, ja que s'encarregava de fer transferències a Berlín.

Notícia relacionada: La carta d'una supervivent dels nazis arriba a la seva bessona 74 anys després

Amb la caiguda del nazisme, va passar per un camp d'internament britànic i després va tornar a la vida civil com a comptable en una fàbrica de vidre.

Anar al contingut