Blas Piñar amb banderes preconstitucionals.
Ha mort Blas Piñar als 95 anys.
Madrid

Mor als 95 anys Blas Piñar, fundador de Fuerza Nueva

Va ser el fundador i líder de la formació d'ultradreta espanyola Fuerza Nueva. Ha mort als 95 anys a Madrid.

RedaccióActualitzat

Blas Piñar, fundador i líder històric de la formació d'ultradreta confessional espanyola Fuerza Nueva, ha mort als 95 anys a Madrid.

La seva trajectòria política va estar sempre lligada al franquisme i la defensa dels principis de la dictadura del general Franco. Va ser conseller nacional del Movimiento i procurador en Corts a les legislatures VI, VII, VIII, IX i X del règim franquista i diputat per Fuerza Nueva l'any 1979 en la primera legislatura de la democràcia, un cop aprovada la Constitució.

Va votar "no" a tots els estatuts d'autonomia, tant a la totalitat com article per article. Després de la pèrdua del seu escó en les eleccions del 1982, en les quals es va presentar Fuerza Nueva en solitari havent de competir tant amb la candidatura del colpista Antonio Tejero, anomenada Solidaridad Española, com amb el "vot útil antisocialista" a la conservadora Aliança Popular de Manuel Fraga, va dissoldre el partit polític, carregat de deutes, un 20 de novembre. L'editorial del mateix nom va continuar funcionant i els llibres i revistes van seguir publicant-se.

El 1986, amb el suport del Front Nacional francès de Jean-Marie Le Pen i el Moviment Social Italià (MSI) de Giorgio Almirante, va reconstruir el partit com Frente Nacional i es va presentar a les eleccions al Parlament Europeu de 1987 i 1989 per enquadrar-se en l'eurodreta però mai va aconseguir obtenir acta d'eurodiputat. El 1990, el Frente Nacional va viure diverses escissions per l'estratègia ultradretana de la seva direcció política.

El 1994 va dissoldre el partit però les activitats culturals i socials de l'Editorial Fuerza Nueva es van salvar un cop més. Entre el 1995 i el 1996, Blas Piñar va mantenir efímerament relacions amb l'Alianza por la Unidad Nacional, de Ricardo Sáenz de Ynestrillas, i entre el 2002 i el 2004 es va involucrar en el fracassat projecte Frente Español juntament amb la Falange Española, que volia unificar l'extrema dreta i que no va tirar endavant.

Sempre va intervenir o participar en els actes commemoratius del 20 de novembre a Madrid.

Des de l'estiu del 2005, després d'una intervenció quirúrgica, va reduir les seves aparicions en públic. El 21 de maig del 2006, amb 87 anys i amb motiu dels 40 anys de la fundació de Fuerza Nueva, li van retre un homenatge.

La seva última actuació política va ser amb el partit Alternativa Española, l'any 2011, tancant la llista per Toledo a les eleccions municipals.

 

 

Anar al contingut