Estats Units

Mor als 94 anys l'economista liberal Milton Friedman, pare del monetarisme

L'economista liberal i guanyador del Premi Nobel del 1976, Milton Friedman, ha mort avui d'un atac de cor a San Francisco als 94 anys, segons un comunitat fet públic aquesta tarda per la seva família i l'Institut Cato. Friedman era l'exponent més conegut de l'anomenada "escola de Chicago". Monetarista, es va oposar al keynesianisme en el moment en què aquest estava en el seu màxim apogeu, en els anys cinquanta i seixanta. Com a alternativa a la inflació Friedman va proposar limitar el creixement de l'oferta monetària.

Actualitzat

Friedman és un dels màxims exponents del liberalisme econòmic i es va fer conegut pel gran públic mundial gràcies al llibre "Llibertat per escollir", en què defensava el lliure mercat de forma planera.

Milton Friedman va néixer a Nova York el 1912 i passarà a la història com un dels principals representants de l'anomenada "escola de Chicago". Un corrent neoliberal i monetarista que s'oposa a l'intervencionisme i a l'excés de regulació dels governs. Les teories de Friedman proposen desmuntar el model actual de l'estat del benestar per deixar que les lleis de l'oferta i la demanda actuïn lliurement.

Les seves idees van tenir un paper fonamental en les polítiques que van desenvolupar governants com Margaret Tatcher, a la Gran Bretanya, o Ronald Reagan, als Estats Units. També van tenir un notable èxit a Xile, tot i les crítiques que va provocar la seva visita al país el 1975, fins al punt que després de la fi de la dictadura de Pinochet els partits de la Concertació van mantenir les línies bàsiques de la política econòmica.

Les seves contribucions acadèmiques més importants a l'economia van ser una revisió de la teoria del consum, de la corba de Phillips i una millor comprensió dels mercats de capitals i dels factors que influencien la velocitat de circulació dels diners.


Anar al contingut