Barcelona

Mor als 87 anys l'escriptor, crític i editor Josep Maria Castellet

Director literari d'Edicions 62 durant 30 anys, sota la seva direcció, l'empresa es va convertir en l'editorial catalana de referència. A més, va ser fundador i primer president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

RedaccióActualitzat

L'editor i escriptor Josep Maria Castellet (1926-2014) ha mort avui als 87 anys. Castellet va tenir un paper destacat en la vida cultural catalana de la segona meitat del segle XX. Va ser director literari d'Edicions 62 durant 30 anys, i sota la seva direcció l'empresa es va convertir en l'editorial catalana de referència.

La capella ardent s'obrirà demà, divendres, a les 12:30 del migdia al Tanatori de Sant Gervasi de Barcelona. Els funerals es faran dissabte al mateix lloc, a les 10:30h.

"El Papa"

En alguns cercles culturals, a Castellet se'l coneixia com "el Papa", pels seus profunds coneixements i pel paper de mediador entre diferents corrents i cultures. Entre la catalana i la castellana, per començar, però també entre el "realisme històric" i les noves tendències, que va reflectir en un dels seus llibres clau: "Nueve novísimos poetas españoles".

Respectat i admirat dins i fora de Catalunya, vinculat a les editorials Seix Barral, i sobretot a Edicions 62 i Península, va ser l'ànima de trobades com les de Formentor i Sitges amb escriptors d'arreu del món i de premis literaris internacionals com el de Formentor.

Castellet va inspirar el frustrat Pacte Cultural que el 1989 va voler impulsar el conseller de Cultura Joan Rigol, que n'hi va reconèixer la paternitat, i va ser el primer president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

També va ser membre del PEN Club, del Consell Assessor de Cultura de la Generalitat i degà de la Institució de les Lletres Catalanes.

Va guanyar la Creu de Sant Jordi, la Medalla d'Or de la Generalitat, el premi Nacional de Cultura i el Premi de les Lletres Espanyoles, que va interpretar com un reconeixement al seu paper de pont entre la cultura en català i en castellà, i també a la supervivència.

Resistent cultural durant el franquisme, va escriure crítica literària i més tard memorialística, amb "Memòries poc formals d'un editor literari", "Els escenaris de la memòria" i "Seductors, il·lustrats i visionaris" i "Tres escriptors amics", on va retratar diversos autors i companys de generació.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut